Глоба от 100 евро и отнемане на шофьорската книжка за 30 дни, може да бъде наложена, ако пътният полицай прецени, че жестът на отваряне на бутилка с вода или липсата на ръка на волана може да разсее водача на МПС, съобщи кореспондентът на "Труд" в Атина.

Според Кодекса за движение по пътищата в Гърция има възможност за глоба от 100 евро за пиене на вода по време на шофиране, само при определени обстоятелства.

Всъщност член 13 от Пътния кодекс. гласи, че водачът на автомобил е длъжен да гарантира, че има пълна свобода по отношение на движенията на ръцете си, за да може свободно да извършва всякакви маневри, необходими за безопасно движение по пътя.

Хидратацията е от съществено значение, особено сега, когато температурата се покачва, но може да доведе и до глоба, ако решим да пием вода, докато шофираме.

Шофирането е процес, който изисква нашето пълно внимание и отдаденост, тъй като има много външни стимули, които могат да ни накарат да "загубим" вниманието си от пътя, с всичко, което произтича от това, предупреждават от гръцката полиция.