Тази истинска история от средата на миналия век е напълно достойна за сценарий на шпионски трилър с пикантен привкус. На 5 юни 1963 година държавният секретар по военните въпроси на Великобритания в кабинета на премиера Харолд Макмилан - Джон Профумо, подава оставка след безпрецедентен скандал заради тайна афера с 19-годишна танцьорка и начинаещ модел. Огромният политически скандал, който разтърсва страната, и дори стига до СССР, има своите тежки последствия не само за него, а и за всички замесени - единият от тях се самоубива, а прелъстителката лежи в затвора.

Снимка: Getty Images

Кой е той? Джон Денис Профумо (30.01.1915 - 09.03.2006 г.) е английски политик от италиански произход с наследствена титла барон. Завършва Хароу Скул и Брейсъноус Колиджсти със специалност агрономия и политическа икономия. През 1939 г. се записва в армията и се сражава в Северна Африка и Нормандия по време на Втората световна война.

Снимка: Getty Images

Политическата му кариера започва през 1940 г., когато още като военнослужещ е избран в Камарата на общините. 25-годишният консерватор е най-младият народен представител в английския парламент. По-късно от началото на 50-те сменя няколко поста в кабинета на партията -  минава през министерствата на гражданската авиация, на транспорта и гражданската авиация и на външните работи, а през 1960 г. е назначен за държавен военен секретар (правителствен пост, подобен на министър) и член на Кралския съвет.

                                   Фаталното запознанство край басейн с гола жена

Началото на края на тази обещаваща политическа кариера обаче се случва само след година. Аферата "Профумо", както по-късно медиите я наричат, започва през уикенда на 8-9 юли 1961 г. на парти край плувен басейн в имението Кливеден в Бъкингамшир, където се събират високопоставени политици. Уилям Уолдорф Астор II - влиятелен консерватор и бизнесмен, е домакин на събиране в чест на президента на Пакистан Аюб Хан.

Сред по-видните гости са 46-годишният Джон Профумо и съпругата му - филмовата актриса Валери Хобсън.

Снимка: Getty Images

Там е и известният лекар остеопат и художник Стивън Уорд, който по-късно ще се окаже главно действащо лице в историята.

Основна атракция на партито обаче е младата красавица Кристин Кийлър, която напуска училище на 15 г., на 16 вече се е снимала в списание, а в този момент работи като танцьорка в кабаретния клуб "Мурис". 

"Бях само на 17 и напълно добросърдечна през пролетта на 1959 г., когато пристигнах в Лондон и, без да зная, попаднах в света на Студената война на тези тайни армии, шпионите", пише години по-късно Кийлър в своята автобиография "Тайни и лъжи", публикувана за първи път през 2002 г.

Когато държавният секретар се появява край басейна, Кристин вече самоуверено си е пробила път във висшето общество - тя плува гола, тъй като уж си е забравила банския. Запознава с него, след като излиза от водата, докато се опитва да се покрие с хавлия.

"Много хубаво и сладко момиче", споделя по-късно Профумо за първото си впечатление от нея.

Снимка: Getty Images

В крайна сметка става ясно, че след тази разтърсваща първа среща той е силно привлечен сексуално от нея. Политикът обаче не знае, че МИ-5 - британското вътрешно разузнаване, вече са вдигнали мерника на хубавата госпожица...

                               Лекарят, когото МИ-5 завербува, и руският шпионин

Лекарят творец Стивън Уорд е редовен посетител на клуба, в който танцува Кристин, и скоро той също е очарован от нея. Двамата се запознават и от дума на дума той я убеждава да се премести в дома му. Кийлър обаче през целия си живот отрича да е имала сексуална връзка с него, макар никой да не вярва на това.

"Той ми беше наставник от времето, когато пристигнах в Лондон като тийнейджърка. Обичах го, но никога не сме били любовници", пише след време тя.

Почти няма запазени кадри със Стивън Уорд

Снимка: Wikipedia

Самият той е доста интригуваща личност. Постиженията му в медицината и изкуството му спечелват много приятели сред най-влиятелните фигури във висшето общество, които стават негови пациенти. Уорд обаче има интерес да завърже приятелство и с хора от другата страна на Желязната завеса. Така се запознава с Евгений Иванов - руснак, който по това време е военноморски аташе в съветското посолство в Лондон. Лекарят се надява, че чрез него ще успее да отиде в Москва и да нарисува портрети на комунистическите лидери, след като вече е изобразил известни лица, сред които принц Филип и принцеса Маргарет. Той обаче не знае, че Иванов е шпионин - офицер под прикритие от ГРУ - съветската разузнавателна служба - факт известен само на МИ-5 от двоен агент.

Евгений Иванов

Снимка: Getty Images

По неофициална информация разузнаването се свързва с Уорд (който в един момент е включен и в дипломацията по кубинската криза - б.р.) и го моли за услуга - да използват Кристин като капан за Иванов. За съжаление на МИ-5 обаче, в схемата неочаквано се появява Профумо и променя плановете им.

На 12 юли 1961 г. Уорд докладва на службата за събитията от горещия уикенд край басейна. Той разказва, че Иванов и Профумо са се срещнали и че последният е проявил значителен интерес към Кийлър. Добавя, че бил помолен от руснака за информация за бъдещото въоръжаване на Западна Германия с ядрено оръжие. Това не смущава силно МИ-5, където очакват офицер от ГРУ да задава подобни въпроси. Интересът на Профумо към Кристин обаче е нежелано усложнение в намеренията им да я използват да съблазни Иванов и така да постигнат крайната си цел - той да бъде убеден да дезертира. 

"Станах пионка в Студената война", пише след години Кийлър, която твърди, че е била манипулирана да прави секс с руснака, но признава, че тогава не се поколебава.

Така тя започва паралелна връзка и с двамата, довела до едно от най-големите политически сътресения във Великобритания, макар да се твърди, че аферата й с Профумо е приключила бързо след няколко срещи и получени подаръци.

"Тя обичаше секса, но беше крайно необразована", казва 20 години по-късно политикът на сина си. 

                                Съперниците за Кристин, които стигат до кървав сблъсък

Цялата история е можело да бъде потулена, ако година по-късно не се случва инцидент между двама нейни любовници. Това предизвиква пресата да се разрови в миналото на младата жена и съвсем скоро отношенията ѝ с Профумо и Иванов са разкрити.

Очевидно игривата Кристин не се задоволява само с тези връзки. В кафене "Рио" в Лондон тя срещна Алойзий "Лъки" Гордън - ямайски джаз певец, в чиято биография фигурират насилие и дребни престъпления. Тя се впуска в бурна връзка с чернокожия и скоро той започва да я ревнува от другите си социални контакти и да я заплашва.

Снимка: Getty Images

За да противодейства на това, Кристин започва нова история - с Джони Еджкомб - бивш моряк, търговец от Антигуа, с когото живее известно време в Брентфорд, западно от Лондон. Той обаче също е обсебен от страстната хубавица и през октомври 1962 г. двамата съперници влизат в сблъсък, при който ямаецът ранява с нож Еджкомб. Скоро след инцидента, когато той вече се е възстановил, Кийлър се разделя с него заради властното му поведение. 

На 14 декември обаче Еджкомб пристига в дома на Уорд, където в този момент тя отново живее, настоявайки да се видят. Когато Кристин не го допуска, той стреля няколко пъти към входната врата. Малко след това е арестуван и обвинен в опит за убийство.

След случилото се Кристин започва да разказва на Уорд, Профумо, Иванов подробности. Тя обаче не си затваря устатата дори пред Джон Луис - бивш депутат от лейбъристите, когото среща случайно в нощен клуб. Без да знае, че той е дългогодишен враг на Уорд. Луис веднага предава информацията на свой колега в парламента, който започва свое собствено разследване. 

                                              Развръзката и последствията

Така се стига до официално изслушване в Камарата на общините, при което Джон Профумо отрича всякакви неуместни отношения с Кийлър. Скоро обаче аферата е разкрита, той признава, че е излъгал и е принуден да подаде оставка (5 месеца по-късно същото прави и премиерът Макмилан, като изтъква за това здравословни причини, но в крайна сметка заради скандала Консервативната партия губи изборите през 1964 г.).

Профумо запазва пълно мълчание за аферата до края на живота си. След оттеглянето си от властта той работи за благотворителна организация, използвайки връзките си, за да набира средства, и така постепенно успява да възстанови доброто си име, което до преди аферата е безупречно. С помощта и на образа му, изграден от пресата, която изобличава основно Кристи Кийлър за виновна, през 1975 г. той е морално реабилитиран, като е назначен за ръководител на Ордена на британската империя (CBE). Никога обаче не се връща в политическия живот. На 7 март 2006 г. получава удар и умира два дни по-късно в болница на 91-годишна възраст.

Снимка: Getty Images

Съдбата на Уорд е по-тежка. С напълно срината репутация, публичната тайна, че прави оргии в дома си и постоянно прибира млади момичета, става повод да му бъде повдигнато обвинение за сводничество. Като доказателство за това са използвани разходи, направени с негови пари от Кийлър и нейна приятелка модел, която също е живяла в дома му. Уорд не успява да понесе този удар, а се твърди и че агентите го притискат, за да не разкрие част от поверителната информация, която знае. Така накрая той се самоубива, поглъщайки голямо количество барбитурати, малко преди съдът да произнесе присъдата. 

"Стивън Уорд бе представен в съда, в правителствените доклади, във филмите и по телевизията като неморален мошеник, той беше уволнен като комунистически симпатизант, който само вреди на себе си, донякъде глупав, суетен човек. В действителност той се сприятеляваше с могъщи хора от британското правителство, аристокрация и дори членове на кралското семейство и със свои съмишленици той примами много от тях в компрометиращи ситуации. Винаги е знаел какво иска и ако трябва, бе готов да убива, за да се защити. Неговата шпионска дейност включваше дръзкия акт на Москва да постави свой човек в основата на британските тайни служби по време на най-трудния период на Студената война, когато параноята за ядрените ракети беше в разгара си", разкрива години по-късно Килър в книгата си.

Евгений Иванов е отзован в Москва още преди публично да избухне скандалът с Профумо, след като съветското разузнаване започва да подозира, че покрай него се навъртат от МИ-5. След това става ясно, че той не е докладвал на началниците си за връзката си с Кийлър. След завръщането си в СССР е преназначен в състава на Черноморския флот. През 1992 г. той издава мемоари, а две години по-късно бившият шпионин е намерен мъртъв в апартамента си в Москва на 68-годишна възраст. Негови близки казват, че така и не успява да понесе, че кариерата му не е тръгнала по начина, по който се е надявал.

Кристин Кийлър също плаща висока цена - заклеймена от пресата, тя продължава да се защитава през целия си живот:

"Винаги съм отричала да съм проститутка. Може да си помислите, че знаете за живота ми, защото сте изживели или сте гледали "Скандал", филмът, направен за мен преди няколко години. Съжалявам, но този филм беше само моментен кадър на това, което наистина се случи".

Снимка: Getty Images

През декември 1963 г. тя се признава за виновна по обвинения в лъжесвидетелстване в процеса срещу ямаеца Гордън за нападението с нож и е осъдена на 9 месеца лишаване от свобода. Излежава в затвора обаче само четири и половина от тях.

След излизането си на свобода през 1964 г., Кийлър има два кратки брака, от които има две деца, като първото е отгледано основно от майка й. Живее сама през последните десетилетия от живота си, като по-голямата част от значителната сума пари, която натрупва от известността си, отива за адвокати. Дори е цитирана да казва: "През 70-те не живеех, а оцелявах". Тя публикува няколко разказа за живота си, в един от които твърди, че по време на връзката си с Профумо е забременяла и е направила аборт

Кийлър (на 46 години) обсъжда аферата "Профумо" в предаването After Dark през 1988 г.

Снимка: Wikipedia/Open media

През 1988 г. Кийлър участва в промоционалното видео на Брайън Фери за сингъла Kiss and Tell.

На 5 декември 2017 г. синът на Кийлър Сиймор Плат съобщава, че майка му е починала малко преди полунощ в университетската болница "Принцес Роял" в Лондон. Тя умира на 75 години, след като няколко месеца страда от хронична обструктивна белодробна болест. 

Историята на жената, която предизвиква политически сътресения по върховете в Лондон, беше пресъздадена и в "Процесът срещу Кристин Кийлър" - минисериал в шест части на BBC, чието излъчване започна в началото на април тази година.