Българското решение за експулсиране на 70 руски дипломати от посолството в София и техните семейства беше изпълнено. В късния следобед с два руски самолета те отпътуваха за Москва. През цялото време на летището имаше засилена полицейска охрана.

Два самолета на специалния авиоотряд "Россия" от Москва кацнаха на летище София за служителите в руското посолство у нас на обяд. Първата машина се приземи около 13 ч., минути по-късно дойде и другата. След близо три часа закъснение, малко след 17.30 ч. двата самолета Ил-96 излетяха за летище "Внуково". Полетите бяха с хуманитарен статут заради ембаргото за руски самолети на територията на ЕС.

Вижте снимки >>

Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които напуснаха днес страната ни, е около 190 души.

За пътуващите бяха предвидени четири чекинг гишета на Терминал 2.

Снимка: БТА

Служители на руското посолство бяха извозени организирано на три курса с автобус от руското посолство до столичия аеропорт.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Десетки хора с децата и домашните си любимци имаше сред тях. Освен с автобуси, руски граждани бяха докарани и с дипломатически коли и микробуси. Млад мъж беше облякъл фланелка с портрет на руския президент Владимир Путин и надпис "Русия е страна, която не се страхува от нищо".

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Напускащите страната ни отказаха да говорят с медиите. Част от заминаващите са с деца, други с домашни любимци, предаде БТА.

Един от чужденците заяви, че "благодарение на българското правителство" вече не работи в руското посолство.

Снимка: БТА

Пред сградата на летището имаше въоръжени жандармеристи, а в салона за заминаващи други полицаи.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Преди да излети от София пълномощният министър на Руската федерация Филип Воскресенски заяви, че благодари на българите, с които е работил през годините.

"Никой не може да развали нашите отношения. Нито Кирил Петков, нито някой друг. Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил срещу България, а за развиване на отношенията между двете държави. Тези действия по експулсиране са незаконни и без основание", заяви Воскресенски.

Сред отпътувалите е и Пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски

Снимка: БТА

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и служители на посолството на РФ.

До експулсирането им се стигна след като премиерът Кирил Петков обяви, че има доклади на ДАНС за дейност в разрез на дипломатическия им статут. Такава информация обаче стана ясно, че липсва в прокуратурата. И още - премиерът в оставка поиска намаляване на внушителния брой на хора в руското посолство, за сравнение в българското посолство в Москва работят само 12 души.

Последва нота от Руската федерация България да оттегли изгонването на руските дипломати. Българските власти обаче не се съобразиха и не отмениха решението. В отговор посланик Елеонора Митрофанова поиска от руското външно министерство затваряне на руското посолство в София и съответно - на българското в Москва. Решение все още няма.

"Ние помолихме нотата да бъде върната. Нищо не се случи. Тя се изпълнява. Аз не мисля, че тази тема е темата за следващата седмица. Не мисля, че ще има някакви промени каквото и да се случи. Надявам се сега всички да се фокусираме да имаме едно работещо правителство и това правителство да покаже продължение на това, което постигнахме", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

"Дали руското посолство в София ще бъде закрито, ще реши президентът на Руската федерация", заяви преди да излети от София пълномощният министър Филип Воскресенски.