В казуса с изгонените руски дипломати не става дума за шпионаж, каза бившият енергиен министър и едно от емблематичните лица в БСП Румен Овчаров по повод ескалацията на напрежението по оста София - Москва.

"Става дума за поредното използване на България като опитно зайче или като пушечно месо. Така, както на 27 април бяхме използвани като пушечно зайче, за да видят останалите държави, какво ще се случи, ако България спре да плаща руския газ така - както искаше Русия, за да може да се ориентират останалите държави. Ние направихме експеримент. Отстреляха ни", каза Овчаров по NOVA.

"Никоя от големите сили не ни брои. Нашият управляващ елит до такава степен е клекнал, че вече за трети път в рамките на три месеца предава националните ни интереси. Първият беше с договора за газа с "Газпром". Сега освен, че нямаме договор за газ за цялата зима, което се случва за пръв път от 1998 година, когато пак бяхме в едно такова състояние", категоричен е той.

Според него Лондон и Вашингтон се опитват да намалят присъствието на руснаци в дипломатическите мисии в Европа. "Има едно неписано правило - петте постоянни членки на Съвета за сигурност имат малко по-големи представителства", заяви Овчаров.

"Не мисля, че изгонването на 70 дипломати на един от постоянните пет членове на Съвета за сигурност е нещо дребничко, което можем да пропуснем покрай себе си. Вие вярвате ли, че може да са работили срещу националния ни интерес? Това е толкова смешно, че не си струва и да го обсъждаме. Разбрахте ли каква е бройката на руските дипломати в България? Министърката отговорила - 32-ма. Плюс още 8 в консулствата - 40", посочи той.

И допълни: "Ние гоним 70 души. Месец преди това г-жа министърката на външните работи обявява, че в България има 40 български дипломати. По думите на г-жа Елена Поптодорова - са останали още 40. Извинявайте, как става тази работа? Питате ме никой ли не работи срещу интересите на България. Половината от останалите са чистачки, фризьорки, секретарки, шофьори. Защо не ги хванем и не ги арестуваме - те нямат дипломатически статут. Какво пречи да ги вкараме в българския съд? Очевидно нямаме доказателства".

И след преговорите БСП и ПП остават на различни позиции за руските дипломати

След днешните преговори за съставяне на правителство с премиер Асен Василев между "Продължаваме промяната" и БСП стана ясно, че са обсъдили и казуса с изгонването на руските дипломати.

Двете партии остават на различни позиции дали това решение е правилно. След разговорите днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

"Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, както и да се нормализира диалогът и да се възстанови диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес. Това заявихме ние".

Мандатоносителят Асен Василев каза:

"Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати, и както и г-жа Нинова каза, да работят - нашите дипломати за българския интерес, а разбира се дипломатите на Руската федерация ще работят за интересите Руската федерация. Нормализирането на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни."

Бориславова отрече да давала указания изгонването на дипломатите

Началникът на кабинета на министър-председателя в оставка Лена Борислава пък отрече да е давала указания за изгонването на 70-те руски дипломатически служители на външния министър в оставка Теодора Генчовска.

"Министър Генчовска ми изпрати писмо, след като тя беше получила доклади от ДАНС, в които се казва, че има заплаха за националната сигурност, да попита как да действа. Мисля, че гласеше: дайте ми указания по компетентност. Моят отговор беше: Министър Генчовска, моля, спазете закона и международното право, точка. Никакви други инструкции."

Руските дипломати, за които има доказателства или съмнение, трябва да бъдат отзовани, но след двустранен диалог. Тази позиция изказа вицепрезидентът Илияна Йотова по повод възникналото напрежение между София и Москва след решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати. Тя изрази надежда, че няма да се стигне до скъсване на двустранните отношения.

В сряда премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че 70 служители на руската мисия трябва да напуснат държавата. Причината е информация, че работят за чужди служби. Това доведе до напрежение между София и Москва, а руският посланик у нас даде ултиматум решението да бъде отменено. В противен случай, тя ще предложи на Владимир Путин мисията у нас да бъде закрита. Това ефективно би прекъснало дипломатическите отношения между двете страни. Срокът за ултиматума изтече в петък. Все още обаче няма решение от страна на Москва.

Протест срещу закриване на руските консулства у нас и изговането на 7-те дипломати

В късния следобед в събота десетки варненци участваха в протест днес срещу затварянето на консулствата в Русе, Варна и София и изгонването на 70 руски дипломати от България. Те се обявиха срещу решението на правителството в оставка на Кирил Петков и поискаха отмяната му.

Протестът се проведе от 17.30 часа до сградата на община Варна и бе организиран от партия АБВ.

Има реална опасност за преустановяване на дипломатическите отношения, т.е. за затваряне на руското посолство в София, каза проф. Георги Кючуков, предс. на АБВ във Варна.

В неделя изгонените руски дипломати трябва да напуснат страната ни, заедно с членовете на семействата си. Това са общо около 200 души.