Жандармерия и полиция обезпечават извършването на проверки в търговските обекти в ромския квартал в Кюстендил, съобщиха от прокуратурата. Във връзка с получен сигнал от началника на сектор "Икономическа полиция" в Кюстендил, в Районната прокуратура е била образувана преписка във връзка с лица, извършващи търговска дейност на територията на ромския кв. "Изток", допълниха от държавното обвинение.

В проверката днес участват всички контролни звена на територията на общината - Областната дирекция по безопасност на храните, пожарната, Община Кюстендил, главна дирекция "Фискален контрол" при НАП.

"Целта на съвместната проверка е да се установи каква е бройката на обектите, осъществяващи търговска дейност на територията на квартала. Проверката започна днес сутринта, крайният срок на приключването и обобщаването на данните е 15 януари", каза говорителят на прокуратурата Галина Димитрова. Тя посочи, че няма задържани лица до момента.

В хода на проверката ще се установи кои от обектите работят "извън правилата" каза Димитрова и допълни, че такава акция в квартала се прави за първи път.

"Уточнен е броят на търговските обекти в квартал "Изток", в общи параметри, но знаете, че там търговски обект е доста по-широко понятие и това може да бъде дори една маса", коментира прокурор Димитрова.

Тя посочи още, че акцията не е необичайна, а е задължение на контролните институции. "Проверките ще продължат и занапред", коментира Галина Димитрова.