Лекарка - член на ТЕЛК към МБАЛ-Търговище, е поискала и приела подкуп от 200 лева от 66-годишен пациент от село в община Омуртаг. Това се е случило на 28 януари в служебно помещение по време на медицинско освидетелстване, съобщиха днес от полицията. 

Сумата е била приета, за да извърши докторката действия по служба: да бъде определен процент трайно намалена работоспособност на пациента - престъпление по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс. Според закона тя е "приела дар, който не й се следва".

Веднага след получаване на сигнала за корупционното действие служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД МВР-Търговище са предприели незабавни оперативно-издирателни и процесуално-следствени действия, в резултат на които лекарката е била разкрита. Тя е направила самопризнания. Вече й е повдигнато обвинение и е освободена срещу най-леката мярка за неотклонение -"Подписка".

Всички действия по разследването се осъществяват под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура-Търговище, уточниха от полицията.

Вчера беше задържана шефката на ТЕЛК-Ловеч и мъж, който е бил посредник между лекари и пациенти. От прокуратурата обаче обявиха, че в схемата са замесени всички от местния ТЕЛК и други лекари. Подкупите са били от 200 до 1000 лева. А в момента на задържането й шефката на комисията е била с над 20 000 лева в джоба си. От ГДБОП обявиха, че предстоят още арести и коментираха, че тази практика се е превърнала в печеливш бизнес.

"Нужна е една по-добра реформа в ТЕЛК. Така, както са разписани сега правилата, създават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не иска да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване", коментира днес пред Нова телевизия адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя допълни, че лекарите трябва да осъзнаят, че слагайки си подписа под даден документ, носят сериозна отговорност.

"Така стоят нещата и с фалшивите болнични. При издаването им медиците не си дават сметки, че вредят на пациента, на самите себе си и на цялата социална система", коментира още Петрова.