Спецпрокуратурата обвини 14 лица, сред които двама столични полицаи - взводни командири в столичното Второ районно управление, за участие в група за наркотици, грабежи и други тежки престъпления, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Групата се е занимавала с разпространение на наркотици, грабежи, кражби, производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол.

Участниците в групата бяха задържани на 7 март при операция в столичния кв. "Орландовци". Повечето от тях са от кюстендилския клан Гольовците, свързан с масовия бой в Кюстендил, завършил с убийство през миналия месец.

По време на операцията по задържането на участниците в жилища, автомобили и при лични обиски са били намерени и иззети наркотици, огнестрелни оръжия, близо един тон тютюн, заедно с машина за нарязването му. Иззети са и автомобили, за част от които има данни, че са крадени.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала повече от три години. Разследва се съпричастието й към тежки престъпления през последните години в различни краища на страната - грабежи, в т.ч. в поща (на част от парите за пенсии на жители в района), кражби на промишлени машини, влакови релси и др. Разследващите разполагат с информация, че участници в групата са извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починали да потърсят услугите им за възстановяване.

Ръководителят на групата К.Б. лично определял функциите на всеки от участниците за конкретното планирано престъпление. Обвинените полицейски служители от своя страна осигурявали липсата на полицейски сили в района на извършване на престъпление. В процес на установяване е срещу какво възнаграждение са извършвали подобни "услуги".

На обвинените за участие в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

Утре, 9 март, Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.