Окръжният съд в Кюстендил остави за постоянно в ареста 19-годишния Алекс Анков, обвинен за убийството на 35-годишния Валери Дъбов и опит за убийство на други двама души при масовия бой пред заведение в центъра на града в неделя сутринта, предаде Дарик.

След мелето 12 души бяха задържани, а четирима души бяха ранени. Един от пострадалите бе транспортиран в "Пирогов" с много тежка фрактура на черепа и с кръвоизлив в мозъка. Столичните лекари се борят за живота му.

Съжалявам, не знаех, че така ще стане. Моля да ми поставите по-ниска мярка”, бяха единствените думи на Алекс Анков пред съда. На влизане и излизане от съдебната зала, обвиняемият криеше лицето си с качулка.

По време на гледането на мярката му, нямаше представители на неговото семейство. Адвокатът му Красимир Тамакярски заяви пред магистратите, че трябва да се имат предвид самопризнанията на младежа и факта, че се е предал сам в полицията. Пред следователите, младежът, който е от ромския клан на Гольовците казал, че не е очаквал боят да завърши с фатален край.

Всички доказателства, който са събрани сочат за наличие на основателно предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което обвинен, а то е изключително тежко”, контрира наблюдаващият прокурор Ангел Байрактарски и допълни, че Алекс Анков е признал, че е извършил убийството, макар и с едно изречение.

Извън ролята си на прокурор в това дело, Ангел Байрактарски направи още един коментар пред медиите: “Нека се замислим над това как живеем и как се отнасяме с нашите деца. Хайде да бъдем така добри да ги насочим към книгите, библиотеките, читалните, към спортните зали, стадионите, не към долнопробни кръчми, бих казал. Има много, над което да се замислим като хора, като общество и да не се делим на българи и цигани, излишно е. И да искаме от държавата си нещо е хубаво, но трябва да помислим, че ние сме държавата, че ние правим държавата си такава, каквато е”.

Докато съдът гледаше мярката за неотклонение на убиеца, десетки близки, приятели и роднини на Валери Дъбов го изпратиха в последния му път.