Над 15 души, повечето от които от клана Гольовците, са задържани за участие в организирана престъпна група. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев. 

Вижте всички снимки тук >>>

"Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура. Делото е за организирана престъпна група, занимаваща се с широкоспектърна престъпна дейност - от дребни битови кражби до сериозни грабежи, разпространение на наркотици и производство на акцизни стоки без бандерол и разпространяването им", каза Гешев и посочи, че СДВР работи по случая от 6-7 месеца.

Снимка: МВР

"В операцията се включи и "Вътрешна сигурност" към МВР, защото има данни, че двама служители на Второ РПУ, които са взводни командири, са част от тази престъпна група, като тяхната дейност се изразява в осигуряване на чадър при извършване на конкретни престъпления. Имам предвид не толкова документално укриване на случаите, колкото реалната физическа охрана при извършване на престъпленията", посочи той и обясни, че към тях за момента няма повдигнати обвинения.

Зам.-главният прокурор съобщи, че към момента са задържани над 15 души. "Това са лица, принадлежащи към т.нар. клана Гольовците. Над 90% от задържаните са от този известен български род", посочи Гешев и уточни, че към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица.

"Има оперативни данни, които сочат кой е ръководителят на групата, но предстои това да се докаже", каза още Гешев.

Попитан дали задържаните са от малцинствата, той отговори: "Не разделяме хората по етнически принцип. Както виждате тук има и служители на МВР, има и други хора. Не мога да ви кажа, защото не съм извършал проверка на етническа основа кой и какъв е. Интересуваме ме наказателно-правната отговорност. Има доста инструменти, които се свързват с кражби. До края на деня ще се появят много други веществени доказателства, защото продължава претърсването на десетки адреси."

"Най-вероятно от много време назад във времето са извършвали тази престъпна дейност, но по конкретната група работата започна миналото лято. Имаме данни за престъпления, извършени само на територията на София", допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. По думите му освен оръжия, са иззети и скъпи автомобили и акцизни стоки.