Пилотът на хеликоптер, който бе принуден да участва в бягството от затвора в неделя на френския престъпник, разказа как е бил изненадан, удрян с дръжката на пистолет и заплашван, предаде ДПА.

Пилотът Стефан Бай разкри пред радио Ер Те Ел как е пристигнал в хангара за предварително резервиран полет с двама клиенти, единият от които на видима възраст около 20 години, а другият на около 50.

"Те и преди бяха летели с мен и полетът тогава мина добре", спомня си той. "По тази причина си помислих, че това е баща, който иска да зарадва сина си и е дошъл за още един полет".

Нещата обаче започнали да се объркват много бързо, когато двамата мъже неочаквано поискали да бъдат превозени с друг тип хеликоптер. Те заплашили пилота, че ще посегнат на семейството му, ако той не се подчини.

Скоро след излитането му било наредено да се приземи в едно поле, където му обяснили каква е неговата мисия, а успоредно с това му нанасяли удари с дръжките на пистолетите си.

При следващото приземяване в хеликоптера се качили мъже с качулки, преоблечени като служители на специалните служби. Преди хеликоптерът да излети отново, моторът на машината на няколко пъти не заработил, което довело до нови удари за Бай от страна на хората с качулки.

Летецът споделя, че не е разговарял с Фаид след третото кацане, по време на което въоръжените лица измъкнали престъпника от затвора, в който той излежавал наказанието си.

"Той бе много тих", казва пилотът.

Неприятното преживяване най-накрая приключило, когато му било наредено да кацне между магистрала и гориста местност близо до летище "Бурже" в северните покрайнини на Париж.

Полицията все още издирва Фаид, чиято присъда е 25 години за участието си в опит за въоръжен грабеж, по време на който е убита полицайка, припомня ДПА.