Преди няколко месеца над затвора, от който тези дни избяга френски престъпник, са били забелязани дронове. Според разследващите това може да има връзка с дръзкото бягство, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на министерството на правосъдието на Франция.

Министърката на правосъдието Никол Белубе каза, че властите спешно проверяват за пропуски в системата за сигурност, които може да са дали възможност на тежковъоръжените мъже да кацнат с хеликоптер в двора на затвора, а после да отлетят заедно с беглеца Редуан Фаид.

Цялата "операция" продължила не повече от десетина минути. Фаид и тримата му съучастници избягали с черен автомобил, каран от четвърти човек, който ги чакал, отбелязва Франс прес.

Снимка: БТА

По-късно вертолетът бил открит опожарен в едно поле. Френски медии съобщиха, че тримата са взели пилота за заложник, а впоследствие са го освободили. Пилотът е в шок, след като бил пребит. Колата, с която петимата отпътували, била намерена на паркинг в търговски център. Братът на Фаид, който бил на посещение при него, е задържан.

Редуан Фаид излежавал присъда в наказателния център в Ро, близо до Париж, от няколко месеца. Около 2900 полицаи и жандармеристи го издирват от вчера в цялата страна, но местонахождението му остава неизвестно.

Близо 3000 души са мобилизирани, за да го проследят.

Още през 90-те години на миналия век Фаид отива от Швейцария в Израел в продължение на три години, за да избяга от полицията след първите си обири.

Редуан Фаид е бягал от затвора и по-рано, през 2013 г., когато излежавал присъда в Лил-Секеден, Северна Франция. Тогава той се крил в продължение на 45 дни, преди да бъде заловен.

Фаид излежава 25-годишна присъда за множество престъпления, включително за въоръжен грабеж през 2010 г. на автомобил инкасо, при който загинал един полицай.