1 тон и 30 кг канабис в сакове и чували са открити в ремарке на товарен автомобил на ГКПП-"Калотина", обявиха на брифинг административният ръководител на Окръжна прокуратура-София Наталия Николова и директорът на агенция "Митници" Георги Костов.

Схемата действала с помощта на два камиона на един и същи превозвач с едни и същи номера - само с една цифра разлика. Единият камион пътувал празен, а другият - натоварен със стока от Сърбия за Турция.

Натовареният камион е разпознат като рисков на границата заради вида на товара си и затова е пренасочен за рентгенов контрол. Пълният и празният камион обаче си разменят номерата между зоната за първоначален контрол и рентгеновия контрол.

Подозренията се подсилват от факта, че при граничарите се явява празен камион, но с документи за пълен. Пълният камион успява да напусне граничната зона за сигурност. Заради подозренията е създадена организация и натовареният камион е спрян преди района на Сливница. Именно там е задържано огромното количество пресован канабис.

Канабисът е бил в чували и сакове

Снимка: Агенция Митници

Шофьорът на камиона изоставил товара и успял да избяга - пеша или с автомобил, който му е бил "съпорт", уточни Костов.

Канабисът е открит в ремаркето на камиона

Снимка: Агенция Митници

Задържан е шофьорът на празния камион, който е собственик и на двата. Най-вероятно той ще бъде обвинен за участие в престъпната схема като помагач. И двамата са сръбски граждани.