36-годишният Искрен Йорданов от Русе, за чиято мистериозна смърт в Брюксел вчера съобщи майка му, е бил намерен мъртъв в гаража на китайското посолство в белгийската столица. Това е разбрало единствено до момента семейството, което обаче не знае къде се намира в момента тялото му.

Младият мъж живеел в Германия, но заминал за Белгия при приятелка на 13 септември. Два дни по-късно говорил с майка си по телефона за последно, след което повече връзка с него нямало. На 20 септември семейство било потърсено от русенската полиция, за да ги уведомят, че Искрен е починал в Брюксел на територията на китайската дипломатическа мисия. Информацията до българските власти пък е подадена от Интерпол.

"В неделя вече започна да ми звъни и каза, че ще има страхотен проблем. "Не знам дали ще ме...", после телефонът се изключи и край. Последно го чух в 7,30 часа. Оттогава вече никаква връзка, абсолютно никаква. Искам да разбера истината, да знам къде е тялото му, какво се е случило, какво е преживял, да можем да си го приберем", каза майката на Искрен - Елка Дочева, пред bTV.

"Обясниха ми, че особеността на случая, че се развива в 4 държави това действие - България, Белгия, Германия и Китай - заради това, че е открит в гаража на китайското посолство. Всички се чудят как може той да е влязъл там, при условие, че защитата е страшно голяма, там не влизат случайни хора, всичко е много странно", добави Илияна Йорданова - снаха на Искрен.

Вчера семейството се оплака, че от Външно министерство и посолствата ни в Белгия и Германия не са им дали никаква информация.

Dir.bg потърси за коментар пресцентъра на МВнР, откъдето отоговориха:

"Министерството на външните работи и посолството ни в Белгия, където в Брюксел се е случил инцидентът, работят по случая още от момента, в който в МВнР от близки на починалото лице е получен сигналът - 20 септември 2019 г. Завеждащият Консулската ни служба в Брюксел е разговарял с близки на починалия и оказва пълно съдействие. Установен е контакт с местните власти, отправено е запитване към белгийската полиция за получаване на информация и изясняване на обстоятелствата около смъртта на българския гражданин. Към момента консулството ни в Брюксел очаква информация от белгийските власти по случая".