Кипърският бизнесмен Димитакис Пирилис хвана крадци в нивата си и прегази смъртоносно един от тях с пикапа си край село Болярино. Загиналият е 30-годишният ром Петър Гаджанов. Фермерът е в ареста с обвинение в предумишлено убийство.

Според пловдивското издание "Марица" Пирилис живее в България близо 20 години. След като пристига от Кипър, печели на търг бившия стопански двор в Болярино и постепенно го превръща в модерна кравеферма. Купува и наема земя в околностите на селото с цел приготвяне фураж за животните.

През годините инвестира в стари и изоставени къщи в селото, ремонтира ги и настанява в тях работниците си от фермата. Наскоро имало идея да купи и пусне в действие старата хлебарна, която отдавна не работи, отбелязва още "Марица".

Той обаче непрекъснато е в полезрението на крадците. Според медията конкретно бандата на сгазения Петър го е обирала. Във фермата му неведнъж е имало кражби, а от жалбите му до полицията не е видял полза.

Преди три години бил подпален домът му, изгорял до основи и Пиприлис бил принуден да живее във фермата. При пожара освен покъщнината и документите му, изгорели и няколко тона семена за посев за хиляди лева.

Медията споменава също, че през 2016 г. най-имотният жител на Болярино обявява, че ще търси помощ от посланика на Кипър у нас Ставрос Августидис. Чужденецът вдигнал ръце заради куп проблеми, откакто е в България.

Иначе, след като се заселва в Болярино, купува мястото, на което прави кравеферма с 450 животни. Тогава и през ум не му минава, че ще живее "в едно от най-крадливите села в областта".

Отново през септември 2016 г. Пирилис показва своята фурна на площада в Болярино, която е била разбита, а всички кабели, елтабло и други материали откраднати. Сградата остава дори без инсталация.

Както вече стана ясно, собственикът на кравефермата от пловдивското село прегази и уби крадец в опит да го прогони от терена си.

Пирилис хванал двама братя и техен приятел в опит да задигнат люцерна. Носели са коса и други земеделски сечива. Една от версиите е, че те се опитали да откраднат и крави. На 500 метра от фермата той ги подгонил с джипа си "Форд Рейнджър". Тримата се разбягали в различни посоки. Настигайки един от братята, Пирилис го прегазил с колата си. После Пирилис се опитал да открие другите двама апаши със светнатите фарове на джипа си, но не успял. Според един от тях той се върнал до лежащия на земята П.Г. и започнал да обикаля около него, но 30-годишният мъж от ромски произход бил издъхнал на място. Съдебно-медицинската експертиза ще установява дали кипърецът го е прегазил повторно.

Пирилис е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив. Направил е пълни самопризнания и ще му бъде повдигнато обвинение за предумишлено убийство, съобщиха от прокуратурата. Според формулировката на държавното обвинение арендаторът е "нарушил правилата за движение, като вследствие на пътнотранспортно произшествие умишлено е причинил смърт":