Кипърец, живеещ в Болярино, прегази с джип крадец във фермата си. Инцидентът е станал в нощта на събота срещу неделя, около 1 часа.

Димитакис Пирилис хванал двама братя и техен приятел в опит да задигнат люцерна. Носели са коса и други земеделски сечива. Една от версиите е, че те се опитали да откраднат и крави. На 500 метра от фермата той ги подгонил с джипа си "Форд Рейнджър". Тримата се разбягали в различни посоки. Настигайки един от братята, Пирилис го прегазил с колата си. После Пирилис се опитал да открие другите двама апаши със светнатите фарове на джипа си, но не успял. Според един от тях той се върнал до лежащия на земята П.Г. и започнал да обикаля около него, но 30-годишният мъж от ромски произход бил издъхнал на място. Съдебно-медицинската експертиза ще установява дали кипърецът го е прегазил повторно. 

Установено е, че П.Г. има 14 присъди. Другите двама апаши са също рецидивисти - съответно с 2 и 9 осъждания. Убитият и един от съучастниците му са крали коне и крави от същия фермер. Тогава е получил 7 г. затвор, а вторият - 4 г.

Кипърецът е задържан, а три буса жандармеристи пазят фермата му, тъй като местни роми от Болярино заплашват, че ще я запалят.

Димитакис Пирилис преди години печели на търг бившия стопански двор и я прави модерна кравеферма. Освен това разполага и със земи, на които отглежда фураж. Инвестирал е и в стари къщи, които реновира и настанява работниците. Обиран е обаче не неведнъж от крадци, а преди три години беше подпален и неговия дом. При пожара освен покъщината са изгорели и семена за посев. Бизнесменът бил принуден тогава да се премести да живее във фермата си.

Днес окръжна  прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем 60-годишния кипърец за причиняване на смърт при умишлено пътнотранспортно произшествие край с. Болярино. Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив. Разследването по случая продължава.

В средата на миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, които разширяват допустимите предели на неизбежната отбрана и променят санкциите при така наречените маловажни кражби.

Ако те минат и на второ четене в Народното събрание, вече няма да се счита за превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато:

  • нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище
  • когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се
  • когато е извършено от две или повече лица
  • когато е извършено от въоръжен човек или нощем

Промените получиха дълбок обществен отзвук и по тях в диаметрално противоположни посоки се изказаха редица публични личнисти.