60-годишният Димитракис Пирилис, който бе обвинен, че е прегазил рома Петър Гаджанов с товарния си джип живеел на семейни начала с ромка и трите й деца от друг мъж. Това каза пред "24 часа" кметицата на Болярино Стефка Милева.

"Пирилис е в Болярино повече от 10 г. Не е семеен, живее на семейни начала с местна жена. В кравефермата работят няколко души от малцинството", каза тя.

Според нея кипърецът не е бил от кротките жители. Изненадана е обаче, че нарочно е блъснал и убил човек. По думите й преди 3-4 г. избухнал пожар в къщата на чужденеца в Болярино и тя станала необитаема. По тази причина Пирилис се пренесъл с ромката във фермата. Според прокуратурата няма данни убитият Гаджанов да е участвал в палежа.

Кметицата на село Болярино отрече по БНР да знае за заплахи срещу Пирилис, но допусна, че може и да има. Милиева уточни, че ромската махала в селото е от десетина къщи и не е имало напрежение на етническа основа. По думите след инцидента няма напрежение в селото. Жандармерията е тук, за да пази реда, заяви тя.

Инцидентът стана около полунощ на 11 май. Трима мъже от село Белозем навлезли в имота на Димитракис Пирилис и при опит да откраднат животни или люцерна били забелязани от собственика. Той ги подгонил с товарния си автомобил, като тримата побегнали в различни посоки. Настигайки единия от крадците, Спирилис го прегазил. 30-годишният издъхнал на място.

"По първоначални данни жертвата, придружен от още две лица, са влезли в имота на бизнесмена с цел кражба. Те били въоръжени с коси и други инструменти. Собственикът на имота ги е видял и подгонил. Крадците са се разпръснали в различни посоки в нивата с люцерна. Кипърецът е подгонил с колата единия, като след няколко метра го е настигнал и блъснал. Поради тъмнината не е видял другите двама и се е върнал до тялото на жертвата. Към момента нямаме данни да е прегазил втори или трети път мъжа, но според свидетелите, той е обикалял с колата в кръг около жертвата", заяви окръжният прокурор Румен Попов.

"Аз знам, че не е имало конфликти. Не е имало ни здравей, ни здрасти!", обясни чичото на Петър Асен Гаджанов пред Trafficnews.bg. "Не трябваше да постъпва така. Трябваше да го хване, че е бил в нарушение, но не и така да го отрепе", допълни той. Според близките младежите се намирали на поне километър от имота на Пирилис, когато били подгонени от пикапа му.

На място пристигнал Ангел, който е брат на убития. Той обясни, че е чакал полицейски екип да се отзове на сигнала в продължение на три часа.

"Цяла нощ стоях до брат ми. Главата му бе премазана", описва гледката той.

Петър Гаджанов и друг път е плячкосвал имота на Пирилис, който пребивава на територията на село Болярино. От 2002 година насам той се грижи за ферма, в която отглежда селскостопански животни. Последната присъда на Гаджанов била за кражба на коне и крави именно от имота на кипъреца.

По думите на Ангел обаче убитият станал нов човек, след като излязъл от затвора пред 2017 година. Намерил си жена и започнал работа. Петър оставя бременна съпруга, като двамата имат още едно дете.

Почти не познавам убитото момче. От много малък е по затворите, може би от 16-17 годишен, сподели Иван Тачев - кметът на село Белозем, в което е живял Петър Гаджанов.

Според него напрежението в селото се дължи на поредицата от кражби, извършени от определена групичка. Редовните клиенти на Темида от махалата се брояли на пръсти, а имената им напоследък се свързвали основно с кражби на нафта в района на гарата. Наскоро дори се стигнало до побой.

"Бяха набили постовия, заради това, че отказал да им каже кога има доставка. Човекът си е изкарал медицинско", разказа Тачев.

Според него законодателят трябва да обмисли по-добри превантивни мерки срещу подобен тип кражби.

"Тук може да стане трагедия, по-голяма от Хитрино", сподели опасенията си той.

В момента в село Болярино има засилено полицейско присъствие. Три буса жандармеристи пазят фермата на кипъреца, тъй като местни роми заплашват, че ще я запалят. На 60-годишния бизнесмен е повдигнато обвинение за умишлено престъпление. Повдигнати са обвинения и на двамата роми, нахлули в имота на фермера, които имат присъди за кражби. Прегазеният Петър Гаджанов е дълго криминално досие - има 14 присъди за кражби. Ако обвиненията срещу Пирилис се докажат, го грозят от 10 до 20 години затвор.

Кой е фермерът?

Снимка: В. "Марица"

Димитракис Пириллис живее в България близо 20 години. След като пристига от Кипър, печели на търг бившия стопански двор в Болярино и постепенно го превръща в модерна кравеферма. Купува и наема земя в околностите на селото с цел приготвяне фураж за животните, пише "Марица". През годините инвестира в стари и изоставени къщи в селото, ремонтира ги и настанява в тях работниците си от фермата. Наскоро имал идея да купи и пусне в действие старата хлебарна, която отдавна не работи. Дали като чужденец или преуспяващ човек, той е бил непрекъснато в полезрението на крадци. Във фермата му неведнъж е имало кражби, а от жалбите му до полицията не е видял полза. Преди 3 години е подпален домът му, който изгаря до основи, поради което се мести а живее във фермата. При пожара освен покъщнината и документите му, изгорят и няколко тона семена за посев за хиляди лева.