Вече има безспорни данни, че Стоян Зайков е убиецът и на съпругата си, и на роднината от квартал "Полето" на Костенец. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на изслушването си във вътрешната комисия в парламента, цитиран от БНР.

По думите му, последните две експертизи показали, че Зайков е най-вероятният убиец. Оръжието, с което се е самоубил мъжът също съвпадало по вид и калибър.

Ивайло Иванов отчете, че полицията не е имала съществени слабости, въпреки че търсенето на Зайков продължи 20 дни.

43-годишният двоен убиец се застреля със самоделна пушка на 29 май, след като бе засечен от полицаи в района на Долна баня.

"Съжалявам, че Зайков се самоуби и не можахме да си проведем процесуално-следствените действия с него - съответните беседи. Защото и за нас, за превенция на един бъдещ вид такива престъпления, за да противодействаме на извършването им, трябва да знаем какво си мислят тези хора. Той от крадец стана двоен убиец", заяви главният секретар на МВР.

По думите на Иванов, всичко възможно по издирването на Зайков е било направено според закона. Той бе категоричен, че ако полицаите бяха влезли в необитаема къща без разрешение, са щели да извършат нарушение на закона. Според главния секретар на МВР са постигнати две много важни неща - не са допуснати инциденти с граждани и със служители на ведомството.

Вътрешният министър Младен Маринов отбеляза, че МВР се нуждае от техническо обновяване и внедряване на най-новите технологии, което да пести човешки ресурси. Ръководството на вътрешното ведомство обаче не отговори колко е струвала 20-дневната акция по издирването на Зайков.