43-годишният Стоян Зайков от Костенец, който бе издирван за убийствата на бившата си жена и братовчед си, се е самоубил след престрелка с полицията.

Беглецът е бил засечен следобяд в района на Долна Баня. Той е бил забелязан от гранични полицаи край завод за рециклиране на олово-съдържащи отпадъци и оловни акумулаторни батерии и е обграден от сили на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма. Зайков е открил стрелба по полицаите, въпреки призивите да се предаде. След това се е самоубил.

Никой от участвалите в престрелката полицаи не е пострадал. На място пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

"В момента изчакваме да дойде група за разследване и оттук нататък сме под юрисдикцията на прокуратурата. Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не са се прибирали, а денонощно бяха в гората. Вече могат да си отдъхнат и гражданите на населените места, защото бяха под страшен стрес. Разговарях със служителите ни. При опит да бъде задържан, Зайков е открил стрелба, на която е отвърнато по-скоро предупредително. Според тях изстрелите, които те са произвели, не са били по посока на издирвания. По-скоро е било предупредителна стрелба. След това колегите са чули изстрел", обясни пред журналисти министър Маринов.

Той допълни, че преди да бъде извършен оглед, не може да каже как се е самоубил Стоян Зайков. По думите на вътрешния министър, няма данни някой да е помагал на беглеца.

Вчера стана ясно, че издирваният е разбил две вили в село Свети Спас край Долна Баня. Той се хранил с намерени продукти в къщите, гледал телевизия и дори се къпал. От едната къща Стоян Зайков откраднал и парфюма на собственика.

43-годишният мъж бе издирван за убийствата на бившата му жена Милена Шишкова и братовчед му Валентин Петров.

Тялото на 38-годишната Милена бе открито на 10 май около 8.30 ч. на метри от дома й в Костенец. Милена е била застреляна в главата с малокалибрен пистолет. По-късно стана ясно, че тя първо е била пребита, а ръцете й са били вързани. Трупът й е намерен, след като сестра й, майка й и 15-годишният й син пристигнали в къщата й и видели кървави следи. Те сигнализирали в полицията и пристигналите криминалисти са намерили тялото на отсрещната поляна.

Няколко дни по-късно - на 14 май вечерта, беше намерен застрелян в дома си 42-годишният Валентин Петров - съсед и трети братовчед на издирвания Стоян. Мъжът бе с огнестрелна рана в брадата.