При спецоперация служители на ГДБОП задържаха трима мъже за онлайн сексуална експлоатация на деца. Реализацията е на отдел "Киберпрестъпност" на антимафиотите и колегите им от Плевен, Габрово и Велико Търново, проведена под ръководството на прокуратурата, съобщи пресцентърът на МВР.

В рамките на проведеното разследване на 22 август е задържан 20-годишен мъж от село Черковица. Установено е, че използвайки програма, създадена за мобилни устройства, в група, включваща потребители от цял свят, той е споделял файлове, съдържащи брутални сцени на сексуално насилие над деца. За да обменят своите "колекции", въпросните потребители използвали кратки текстови съобщения, включително така наречените "кодови думи", и посочвали линкове в акаунтите си в Dropbox.

Ден след първия арест, друг негов "колега по интереси" - 43-годишен жител на Севлиево, също попадна в полицейския арест в рамките на проведените оперативни действия, ръководени от РП-Севлиево.

В хода на операцията е задържан и 39-годишен рецидивист, също от Севлиево. Мъжът е с множество криминастически регистрации - за изнасилване през 2005 г. и за извършени две блудства с малолетно през 2007 и 2008 г. Според събраните данни, използвайки ресурсите на социалната мрежа Фейсбук, той е установил целенасочени контакти с над 300 момичета на възраст 12 и 13 години, като ги склонявал в реално време да проследяват пред камера извратените му сексуални желания.

С постановление на Софийската районна прокуратура на задържания е повдигнато обвинение по чл. 155 б от НК и му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" до 72 часа.