Втори ден Пловдив и Пазарджик са под напора на силен ураганен вятър. Влакове в града на тепетата спряха заради паднали дървета.  Обявен е оранжев код за осем области в страната - Враца, Монтана, Видин, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Сливен. В града на тепетата и Пазарджик поривите могат да достигнат над 100 километра в час, а Сливен вече надвишават 80 км/ч. В един от случаите дърво падна върху три автомобила. За щастие, при инцидента са нанесени само материални щети.

Влакове спряха в Пловдив

Влаковете в междугарието Пловдив - Филипово спряха тази сутрин заради силния вятър и паднали дървета, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Движението е пренасочено през жп гара Скутаре. Има нарушения в графика на движение на влаковете. Аварийни екипи на НКЖИ работят по отстраняване на повредите по контактната мрежа.

На сайта на БДЖ е посочено, че пътническите влакове Карлово - Пловдив и Пловдив - Панагюрище престояват на гара Филипово заради провиснали и паднали клони върху железния път. Актуална информация за движението на влаковете може да бъде намерена на сайта на БДЖ.

От снощи досега екипите на пожарната в област Пловдив са отработили 54 сигнала съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са предимно в град Пловдив - паднали дървета, ламарини, повредени билборди и други опасни предмети.

Всички екипи на "Градини и паркове" на областния град са навън и не спират да разчистваме паднали клони и пречупени дървета.

Разчистването на града от последствията от силния вятър е продължило до късно снощи. Получени са над 20 сигнала, които вече са отработени, но продължават да постъпват нови, по които ще работим и в следващите дни, каза директорът на общинското предприятие Веселин Козарев пред БНР. 

Създадена е комисия, която да установи причините и анализът сочи, че падналите дървета, макар и зелени, са без коренова система, отбеляза  той.  По думите му основната причина е свързана с ремонтите.

"Постоянно се копаят тротоари, прекарват се кабели в междублоковите пространства и се извършват други инфраструктурни промени. В повечето случаи се изрязват корените и това е проблем за нормалното съществуване на дърветата", каза Веселин Козарев.

Счупени витрини и отнесен гараж в Пазарджик

Ураганен вятър със скорост над 100 км/ч счупи стъклената витрина на хранителен обект в Пазарджик. Районът около него е отцепен, тротоарът все още не е разчистен. Стъклата са пръснати навсякъде, като цяло чудо е, че при инцидента няма пострадали. В града поривите на вятъра причиниха множество щети на различни места в града. Сигнали са подаден за паднали дървета и клони.

В последното денонощие екипите на пожарната са се отзовали на близо 20 сигнала за възникнали инциденти. Два от тях са за надвиснали ламарини от сгради в областния град. В социалните мрежи бяха разпространени и снимки на метална конструкция на гараж, който е преместен от силния вятър. Предупреждението за опасно време в Пазарджик остава в сила и утре.

Снимка: БНТ/Фейсбук

Контролер на светофар се провеси в Търново

Силният вятър във Велико Търново събори контролер на светофар на оживено кръстовище до голям супермаркет и три дървета, получени са сигнали и за отронена мазилка на жилищни сгради, съобщиха от общинската администрация. Контролерът на светофара се е провесил на един от стълбовете, но не е паднал върху платното, опасният елемент от светофарната уредба е отстранен.

Три дървета са паднали на различни пътни участници - между селата Балван и Емен, по пътя към село Габровци и на панорамния път към Великотърновския университет. Няма пострадали хора, екипи на пожарната отстраняват дърветата.

В сутрешните часове силата на вятъра в региона е била около 32 километра в час, като поривите са достигали до 65 километра в час, уточниха от общината. Няма данни за прекъснато електрозахранване.

Вятър с 80 км/ч разкъса билбордове и шатра в Сливен

Скоростта на вятъра в Сливен надвишава 80 км/ч, съобщиха от общинския отдел "Сигурност и управление при кризи".

Сред пораженията от вятъра са прекършени клони, паднало дърво, разкъсани билбордове и увредена предизборна шатра. Има повреди по проводите на кабелни оператори. Собствениците са информирани и се предприемат мерки.

Има единични сигнали за прекъсване на електричеството. Екипи от Общината и дружествата работят по подадените сигнали.

72 км/ч в Плевен, повалени дървета по пътищата

В Ловешка област са подадени няколко сигнала за повалени дървета от силния вятър. В момента се отстраняват паднали дървета на второкласния път Ловеч - Плевен, при разклона за село Баховица и на третокласния път Ловеч - Севлиево.

Движението в двата участъка не е ограничено, но трябва да се осъществява с повишено внимание, предупреждават от полицията.

В Ловеч е получен и сигнал паднала мазилка от страда на ул. "Цачо Шишков".

Поривите на вятъра в града достигат 72 км в час, като е започнал да се засилва още от полунощ. Почти в цялата област вятърът е бурен.

В област Плевен екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) са реагирали на над десет сигнала за паднали клони и предмети на пътните платна, съобщи старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен. Това са сигналите, на които е реагирано само до 08.30 часа тази сутрин, т.е. от изминалата нощ, когато започна и силният вятър. Няма постъпила информация за бедстващи хора.

Средната скорост на вятъра в област Плевен е около 36 км/ч като са регистрирани пулсации от 58 км/ч през нощта. Очакванията са силният вятър да продължи днес и утре като на моменти скоростта му да достига и до над 70 км/ч.

Паднали клони и дървета в София

За столицата днес е обявен жълт код за силен вятър. Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община са реагирали на седем сигнала за паднали клони и дървета. Това съобщи директорът на аварийните екипи Красимир Димитров, цитиран от Столичната община.

От Общината припомнят, че строителните филми, изпълнителите на обекти трябва да обезопасят строителните огради и скелета на съответните си обекти. Търговците трябва да проверят рекламно-информационните си елементи. На гражданите се препоръчва да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят от незакрепени предмети тераси или прозорци.

По-рано от летище София съобщиха, че към момента няма отклонения в полетните разписания на летище София.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за днес в София и още 19 области е обявен жълт предупредителен код за силен вятър. Очаква се поривите на вятъра да достигнат до 90 км/ч. В останалите осем области на страната е в сила оранжев код.

Спряха ферибота при Белослав

Фериботът в Белослав не работи временно заради силен вятър, съобщава на официалния си сайт общинската фирма "Белфери" в града. Белослав е разположен на двата бряга на плавателния канал Варна - Девня, а връзката между двете части на града се осъществява чрез фериботния кораб "Белослав", чието движение е спряно тази сутрин до подобряване на метеорологичните условия. Поривите на вятъра са между 18 и 19 метра в секунда.

Щурмово предупреждение за корабите край Русе

До 86 км/час достига скоростта на вятъра в Русе, съобщиха от хидрометеорологичната станция към Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в града. Вятърът е с посока запад-северозапад. Обявено е щормово предупреждение до капитаните на кораби по река Дунав и пристанищата. Прогнозата е вятърът да отслабне привечер.

Регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева съобщи, че са получени сигнали за паднали дървета по пътища в областта. Засега няма данни за щети. От кметството в Русе информираха, че има паднало дърво на ул. "Борисова" в града, като екипи на общинското предприятие "Паркстрой" го отстраняват.

Лоши са условия и в планините

Навсякъде духа силен вятър, а във високите части - бурен. На много места има нова снежна покривка от около 10 см,  съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст. Във високите части на планините има мъгла. През изминалото денонощие няма инциденти с туристи.