Малко преди час пик, в който пловдивчани се прибират от работа, силни пориви на вятър предизвикаха хаос по улиците на града и станаха причина за бойна тревога сред спасители и огнеборци от пловдивската пожарна. Няма пострадали хора, сочат данните на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Вижте снимки >>

Почти целият дежурен състав - огнеборци от различни служби и спасители от Сектор СОД се отзоваха на над 40 сигнала за произшествия и продължават да работят на терен и към този час. Телефоните на дежурните в оперативен център "прегряха" от сигнали, допълват от пожарната в Пловдив. 

Силният вятър е причинил предимно материални щети, а произшествията са от различно естество - паднали дървета и сухи клони върху пътното платно, паднали неукрепени строителни елементи и част от външна мазилка. Сигналите за паднали клони върху паркирани автомобили под или близо до дървета са около 13. 

Сигналите идват както от целия град, така и от населени места в областта, и от пътната мрежа. Падналите дървета са предимно в "Южен" и "Централен", в "Източен" - паднали ламарини от гаражи. 

На Пазарджишко шосе освен паднали клони има и лека катастрофа, на Коматевския възел дърво е паднало близо до движещите се коли. 

Видео във Facebook показва и носен от вятъра отлепен ламаринен покрив. 

Вятърът е отлепил санировката на блок № 11 в ЖР "Тракия" и я е стоварил върху покрива на детска градина "Кремена". Пред Радио Пловдив кметът на района Костадин Димитров обясни, че няма пострадали при инцидента, тъй като децата са били прибрани. "Няма напрежение, изпратих служители на "Чистота" да огледат. Имаме тук-там счупени клони и паднали дървета, но няма напрежение", обобщи той ситуацията в училището.

В Пазарджик сигналите за паднали дървета от поривистия вятър са осем. Няма пострадали хора, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов. Сигналите са основно от града, а два са от село Мало Конаре. Паднало дърво на пътя между Брацигово и село Капитан Димитриево вече е отстранено.