Броят на жертвите на влаковата катастрофа в Турция продължава да расте, като по най-нови данни загинали са девет души, съобщи турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на министъра на транспорта Джахит Турхан.

Инцидентът стана тази сутрин в Анкара, скоро след потеглянето на скоростния влак, когато машината се сблъска с локомотив, извършващ инспекция на релсовия път.

Турхан уточни, че високоскоростният влак е потеглил от анкарската гара в 6.30 ч. (5.30 ч. българско време), а около шест минути по-късно се е блъснал челно в локомотива.

Трима от загиналите са машинисти, а останалите шестима пътници. Един от пътниците е издъхнал в болницата, каза още министърът.

 

Високоскоростният влак се удря в локомотив

Снимка: БТА

В лечебни заведения към момента са настанени 47 пътници на високоскоростния влак, добави Турхан и пожела на всичките бързо оздравяване.

Анкарската прокуратура е започнала разследване по случая.

Министерството на транспорта и инфраструктурата съобщи по-рано днес, че локомотивът, извършващ контрол на релсите, не е трябвало да се намира на мястото на катастрофата. Възможно е проблемът да е резултат от сигнализационен или комуникационен проблем, посочва телевизията.

По думите на губернатора на Анкара продължават усилията за търсене и спасяване на пострадали. В ход също така са и "технически разследвания", за да се разбере какво точно е причинило катастрофата в района на Йенимахале.

Кадрите, разпространявани от турските медии, показват, че някои вагони са дерайлирали, а отломки от влака са разпръснати по железопътната линия.

 

Сред жертвите е и машинистът

Снимка: yenisafak.com

7 са официално потвърдените жертви

Снимка: Си Ен Ен Тюрк