Продължават усилията ни по овладяване на обстановката при пожара на депото в Шишманци. Това каза при посещението на място директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. 

„Три са важните неща, на които обръщаме внимание. На първо място това е контролът на въздуха. Той се контролира в съответствие с посоката на вятъра. По тази причина в момента измервателните станции са в Болярино, накъдето духа“, каза Николов.

„Не са отчетени критични нива, опасни за живота и здравето на хората. Въпреки това, ние се обръщаме към гражданите с апел да уплътнят прозорците и вратите си, докато не им се каже, че нещата са безопасни“, добави Николов. По отношение контрола на въздуха се очаква да се смени посоката на вятъра и затова след 1 - 2 часа нова мобилна станция за контрол на въздуха ще бъде поставена на друго място. От ГДПБЗН поддържат непрекъснат контакт с РИОСВ - Пловдив. 

Има опасност за работещите в района на пожара в Шишманци в двете посоки на АМ "Тракия", където са разположени екипи на Пътна полиция. Те своевременно ще сигнализират ако видимостта е намалена. 

"Има опасност за работещите в района на пожара в Шишманци, тъй като съществува риск от образуването на невидими ями". Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“, който посети мястото на инцидента по-рано днес. Няма превишения на нормите за въздуха след пожара в Шишманци 30 пожарникари гасят и в момента огъня, който избухна миналата нощ на сметището в базата на завода за преработка на отпадъци до селото.

Жителите на населените места около Шишманци трябва да следят новините и инструкциите на отговорните институции. Димът се носи вмомента над село Болярино, а следобяд се очаква да се обърне към Шишманци.

"За погасяването на огъня е осигурено достатъчно количество вода, земна маса и техника", потвърди гл. комисар Николов. Локализиран е пожарът в района на пловдивското село Шишманци.