Локализирани са огнените стихии в Хасковско и Пловдивско. Огънят се доближи опасно до селата Родопи, Любеново и Брягово, като бързата реакция на местните жители успя да предотврати да пострадат къщи и хора. 

Военнослужещи от Хасково се включиха в гасенето на пожара между трите села, съобщи областният управител на Хасково Станислав Дечев. Общо 20 военни, подготвени за борба с пожарите, участват в гасенето. На място, за да прокарва просеки е и тежкотоварна машина ВАТ, която е много ефективна при работа в труднодостъпни пресечени местности, какъвто е този район, допълни още Дечев, цитиран от БТА.

Още снимки вижте тук

Огърнят е тръгнал от треви и ниска растителносмнаха край хасковското село Брягово в понеделник следобед. Сигнал за лумналите пламъци е подаден около 14 часа. На място веднага били изпратени екипи на пожарната, които започнали да гасят. В потушаването на огъня се включат десетки доброволци. 

Снимки: БТА

От пожарната обобщиха, че вече се работи по окончателното потушаване на пожара, който обхвана близо 3 000 дка. На място са 10 противопожарни автомобила, три екипа от Държавно горско стопанство Хасково. Няма опасност за хората от селата Любеново, Родопи и Брягово. Няма опасност и за техните имоти или стопанства, информират от Областна администрация Хасково. Причините за пожара се разследват от полицията. Работи се по няколко версии, като една от тях е човешка небрежност. 

Овладян е и огънят в базата на завод за преработване на отпадъци в с. Шишманци край Раковски , информира пресцентърът на МВР.В гасенето на пожара, обхванал площ от около 2 дка, са участвали шест пожарни автомобила с 20 огнеборци, както и служители на фирмата.

Снимка: Булфото

Към момента в района има три пожарни автомобила и огнеборци. От замерването на въздуха не е установена концентрация на опасни частици, се подчертава в съобщението, цитирано от БТА.

Към мястото на пожара отпътува главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Районна прокуратура - Хасково наблюдава досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот, вследствие на което на 12 август 2019 г. е възникнал пожар в горски и земеделски земи между с. Родопи, с. Брягово и с. Любеново в област Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. По делото се извършват процесуално-следствени действия за изясняване на причините, като предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара, както и ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи и др