През юли се очаква комисията по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет да разгледа проектите на общините, пострадали от наводненията. Това стана ясно след среща на кметовете на Етрополе, Врачеш и Берковица с вътрешния министър Калин Стоянов. В рамките на МВР има експерти, готови да съдействат на кметовете при изготвяне на необходимата документация.

Към юли месец ще могат да се разгледат проектите на пострадалите от наводненията общини, съобщи кметът на Етрополе Димитър Димитров след срещата.

Той добави, че комисията по възстановяване не е структурирана още, защото трябва в нея да участват заместник-министри от всички министерства, а някои от тях още не са назначени. Министър Калин Стоянов е председател на комисията.

Кметовете обясниха, че ще имат нужда от подкрепа основно за възстановяването на инфраструктурни обекти.

В община Етрополе, заради проливните дъждове, има отнесени пътища и е компрометиран мост към помпената станция, в която две помпи са изгорели и все още се ремонтират.

"Водата е все още негодна за пиене", посочи кметът. Той добави, че основният проблем - за почистването на коритата на реките и подготовката за евентуално бедствие- е финансирането.

Кметът на Врачеш Марин Бончовски коментира, че все още няма яснота колко средства са необходими за възстановяване на щетите. Той добави, че са получили уверение при срещата си с министъра за това проектите, които ще представят, да бъдат с приоритет.

Димитранка Каменова, кмет на община Берковица, заяви, че не е ясно колко средства ще могат да бъдат отпуснати на пострадалите райони, защото предстои да се гледа държавният бюджет, както и бюджетите на общините.

Проблемите в Берковица също са свързани с инфраструктурата. Каменова каза, че общините трябва да представят съответните документи и те ще бъдат разгледани от комисията по възстановяване.

"Надявам се до края на юни месец да приключим с документите", добави тя.

Кметовете отправиха препоръка към лидерите на политическите партии, във връзка с предстоящите местни избори, да не си правят евтин пиар на гърба на нещастието на хората.

Днес в община Берковица започна дезинфекция на обектите, пострадали от наводненията. В общината на няколко пъти беше обявявано бедствено положение, а шест дни улици и дерета в Берковица разчистваха войници от българската армия. По план днес трябва да бъдат дезинфекцирани жилищата на над 80 домакинства, чиито приземни етажи, мазета и дворове бяха залети от водата. Освен частни сгради ще бъдат дезинфекцирани и обществени - детски градини, училища, полицейското управление и други, които бяха залети от водата при поройните дъждове от началото на юни.

Част от град Луковит и няколко села от общината и община Ябланица също са без вода от събота заради замътване на водоизточника извор "Златна Панега" след проливните дъждове в региона в края на миналата седмица.

Славчев допълни, че няма проблеми с повишаването на нивата на реките, вследствие падналите проливни дъждове. Възложена е и проверка на състоянието на язовирите в областта.

На 21 юни ще има ново краткротрайно повишаване на речните нива

Речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения днес и през следващите три дни, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В резултат на валежи на места днес се очакват повишения на речните нива във водосборите на добруджанските реки. Във вечерните часове ще има краткотрайни повишения на речните нива в целия Черноморски басейн, съобщават още от МОСВ.

През следващите три дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като на 21 юни, в резултат на валежи, ще има краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на северно черноморските реки. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Утре опасни метеорологични прогнози в страната не се очакват.

Състоянието на пет язовира във Варненско е рисково

Състоянието на пет язовира в региона е рисково, съобщи областният управител на Варна в оставка Марио Смърков пред бта. Той уточни, че общият брой на тези съоръжения в областта е 83. На контрол от областната администрация подлежат 68. Със заповед на Марио Смърков, от 6 до 16 юни, е извършена проверка за техническото състояние на 43 от съоръженията. Останалите ще бъдат проверени по график през октомври, допълни областният управител.

Той уточни, че е рисково състоянието на язовир "Тутраканци 1", който е оценен с първа, висока степен на потенциална опасност. Негов собственик е община Провадия. След интензивните валежи през 2019 г. язовирът има скъсана стена, чието състояние е подобрено след това и рискът е намален. Нивото на водата се поддържа на кота "мъртъв обем".

Другият рисков е язовир "Юнец" в землището на едноименното село в община Долни чифлик, разказа още Смърков. По думите му съоръжението последно е проверявано на 6 октомври миналата година и подлежи на нова проверка на 5 октомври. Тогава е констатирано, че по короната има наличие на коловози по цялата дължина, допълни Смърков. Язовирът е собственост на физическо лице, на което са дадени предписания, чието изпълнение ще бъде проверено през октомври. Областният управител допълни още, че основното предписание е язовирът да се поддържа на нивото до кота "мъртъв обем", тъй като под него се намира селото.

Язовир "Вълчи дол" също е класифициран с първа степен на опасност, понеже няма основен изпускател, в същата категория попада и "Средно село" в община Ветрино, каза Смърков. Той допълни, че след наводнение през 2015 г. в критично състояние е "Елешница", който е собственост на "Напоителни системи". Ако язовирът не бъде ремонтиран, при по-интензивни дъждове може да наводни населените места в района. Риск би имало за три населени места по поречието на река Елешница - Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравина.

При разпоредената от областния управител проверка експертите са направили оглед и на коритото на река Провадийска. Констатирано е, че има участъци, обрасли с растителност, които не пречат на нормалната проводимост на водата.

Марио Смърков допълни още, че днес е изпратил писмо до кметовете на общини в региона какви мерки трябва да предприемат, за да не се допуска опасност за населението при евентуални интензивни валежи.

За БТА от "ВиК - Варна" допълниха, че в момента няма никакъв риск градът да остане без питейна вода.