До 4 часа сутринта е продължило доизгасяването на огнища от вчерашния пожар в предприятието за преработка на плодове в село Катуница. Това каза кметът на селото Красимир Юруков пред радио Пловдив.

Два пожарни автомобила са обливали с вода тлеещите останки от термопанелите на хладилното хале на склада за готовата продукция. Двете сгради са напълно изгорели, както и два камиона.

Пожарен екип остава да дежури, за да не се допусне ново разпалване.

Все още над селото се носи миризма от изгорелите материали, потвърди той. От РИОСВ Пловдив, които разположиха мобилна система за контрол на въздуха, ще дадат информация следобед за това какво е количеството на замърсителите в атмосферата в резултат на пожара. Днес училището и детската градина ще останат затворени.

Пожарът избухна във фабриката за преработка на череши "Куминяно фрут" в Катуница около 13 часа вчера.

Три семейства, живеещи в близост до фабриката, бяха евакуирани от домовете си. Децата от детската градина и училището, които също са в близост до мястото на инцидента, също са били извадени своевременно на безопасно място.

По първоначални данни става въпрос за производствена авария по неизяснени към момента причини. Пожарът е възникнал най-вероятно при товаро-разтоварни дейности в едно от помещенията. Около 100 души са били в цеха, когато огънят е тръгнал, но всички са напуснали помещенията, в които е имало силни пламъци, стигащи и до двора. Свидетели са чули взривове, около инсталацията се виеше черен дим. Горяха пластмаси, спирт и суровини.

Няма пострадали. 8 екипа на Пожарната гасиха огъня.

Работниците, които са около 200 души, от днес са пуснати в принудителен отпуск. По случая е образувано досъдебно производство. Очаква се и втори оглед на разследващите по-късно през деня.