Милиони левове са изтичали в частни фирми, които извършвали дезинфекция по граничните пунктове с Турция. Служителите събирали по 5 лв. такса на всеки преминаващ границата ни с южната ни съседка автомобил, а за ТИР-овете таксата била 20 лв., което било нарушение на закона за ветеринарно-медицинска дейност. Това стана ясно на заседание на комисията по ревизия на Мая Манолова.

НАП изземва всеки ден средства от оборота на фирмата, която има договор да прави дезинфекцията на превозни средства на ГКПП "Капитан Андреево", станала известна като "златния гъол", заявиха от приходната администрация.

Подобна практика се е осъществявала и на ГКПП "Лесово" и на "Малко Търново", отбеляза председателят Мая Манолова, която сама проверила със свои съмишленици случая. Манолова обясни, че срещнала съпротива от институциите, както и от "здрави момчета", които се опитвали да възпрепятстват импровизираната инспекция.

"НАП откри 32 млн. лв. касова наличност... на хартия. Тези милиони не отиват в държавната хазна, а таксите от ТИР-овете и за дезинфекция се събират само в брой, не може по банков път, и то през касови апарати, част от които не са свързани с НАП", посочи още Манолова.

От НАП уточниха, че ставало въпрос за 800 000 лв. на месец, с които се погасявят задълженията по ДДС на фирмат "Пи Еф Си", с която има сключен договор за дезинфекцията.

В договора с фирмата-изпълнител "Пи ЕФ Си" има клауза, че освен държавната такса има и такса-обслужване от един лев за автомобил, два лева за български камион, както и десет евро за чужди ТИР-ове. Тоест договорът е възмезден, а не безвъзмезден и не попада в изключенията на Закона за обществени поръчки, каза министърът на финансите Асен Василев по време на дискусията.

Освен санитарния контрол, фирми извършвали контрола по вноса на плодове и зеленчуци, от които се събирало по над 700 лева на камион. Те държали и единствения ТИР паркинг на ГКПП "Капитан Андреево", за който се плащало по 25 евро за място.

Снимка: БТА

 "С влизането на служебния кабинет пуснахме проверки на всички фирми, които са най-големите получатели на държавен ресурс, както и такива с най-големи касови наличности. Фирма КФС се оказа сред една от тези с най-големи касови наличности - с над 30 милиона лева. Съответно НАП започна проверка, но засега парите не са предоставени. Има ги само по документи", уточни служебният финансов министър Асен Василев.

Снимка: БТА

"На практика говорим за нарушение на два закона. От една страна е нарушен Законът за държавните такси, който казва, че държавни такси се събират само и единствено от държавни органи и то не от кого да е, а от конкретен държавен орган, на който това е възложено, в случая това е БАБХ. Законът не предвижда такава възможност да възлага събирането на друг държавен орган, а пък още по-малко на частна фирма", обясни Лора Георгиева, юрист на АКФ.

"Таксите, които се събират, са по 5 лева на автомобил и по 20 лева на ТИР. Възможност за плащане чрез ПОС терминал фирмата не предоставя. Плащанията са единствено и само кеш. Около 1400 ТИР-а дневно преминават през КПП-то", каза председателят на комисията Мая Манолова.

Снимка: БТА

Събирането на такси за дезинфекция на коли и камиони на ГКПП "Капитан Андреево" е тежко нарушение на Закона за държавните такси от страна на фирмата-изпълнител "Пи ЕФ Си", каза директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. Договорът на Министерството на земеделието и храните и на БАБХ с "Пи ЕФ Си" е нищожен, защото има сериозни щети за фиска.

Фирмата "Пи Еф Си" е регистрирана седмица и половина преди да й бъде предоставено правото да извършва дезинфекция, посочи адвокат Лора Георгиева. Фирмата отказа да предостави договора си БАБХ, който вероятно е за десет години, каза Георгиева. Ще сигнализираме и европейски институции, защото всеки който преминава през границата е предмет на този рекет, каза Лора Георгиева.

Свързана с "Пи ЕФ Си" фирма стопанисва и лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", като през пункта дневно минават 400-500 камиона с плодове и зеленчуци. На контрол би трябвало да подлежат 10 на сто от тези камиони, но според свидетели се проверяват повече камиони. Таксата за контрол на продукцията в частната лаборатория е 350 лева, но се плащат още 500 лева за разтоварване, като се разтоварват една или две касетки от проверяваните камиони. Друга свързана фирма стопанисва и площадка за почивка на превозваните животни, като там се вземат по 600 евро за камион на ден. Единственият ТИР- паркинг на ГКПП "Капитан Андреево" е изграден от фирма, свързана с тези обекти и е задължително да се ползват услугите на паркинга. На този паркинг таксата е 25 евро, каза Манолова.

Същата е системата и на ГКПП "Лесово" и "Малко Търново", добави тя. Нашето намерение не е да национализираме тези паркинги. В цяла Европа тези паркинги са безплатни или ако има такса, тя включва и услуги, посочи Манолова.

При тези данни фирмата е отчела печалба от 38 млн. лв. за 8 години, а в същото време 32 млн. лв. касова наличост са намерени само преди няколко месеца в офиса на фирмата. Това се смята за друго нарушение.

При проверка през юни тази година НАП установи, че половината от касовите апарати на фирмата за дезинфекция, оперирала на граничния пункт, не са били свързани към системата на данъчната агенция. Тогава кешовият оборот беше запориран.