Министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот може да произвежда 155-милиметрови снаряди, каквито ЕС планира да доставя на Украйна. Според Стоянов обаче става дума за експериментално, а не за серийно производство на такива боеприпаси в България, предаде БНР.

"Надали има и 500 снаряда, които е произвело, тестовете са успешни и има техническа възможност да произвежда. В момента българската индустрия е изправена пред предизвикателство да премине от съветските към натовските стандарти", посочи Стоянов.

По думите му едно е да се даде военна и военно-техническа помощ на Украйна от Министерство на отбраната, а съвсем друго е българската военна индустрия да даде каквото и да било. Дори парламентът не може да задължи индустрията да подарява оръжие. Парламентът може да реши, че правителството ще купи и ще подари, но търговските дружества на индустрията не могат да подаряват оръжия, обясни Стоянов.

Миналата седмица ЕС одобри схема, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат голяяма унищожителна способност. Държави, което разполагата със запаси, ще могат да ги изпратят, като бъдат компенсирани за това от общ европейски фонд.

ЕС ще финансира е обща поръчка на снаряди за Украйна, в които са готови да се включат повечето от страните членки. България отказа да се присъедини към такава обща поръчка, като министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че Българската армия не използва 155-милиметрови снаряди и не разполага с такива.

По думите му две частни фирми са заявили, че произвеждат 155 мм снаряди, но това са частни контракти, и МО няма информация за сделките им.

В същото време президентът Румен Радев заяви, че заедно с Европейската комисия ще се работи за повече инвестиции в бъргарската военно-отбранителна индустрия.