"Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна" - това каза президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. 

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС, която започва днес, са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз. 

България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави

"България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна, коментира президентът. "Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия", подчерта държавният глава пред журналисти в белгийската столица.

"Ние с Европейската комисия ще работим за повече инвестиции във военно отбранителната ни индустрия, за да имаме повече капацитет, да запълваме както нашите запаси, така и да помагаме на членките на ЕС и НАТО да запълват своите запаси. Но България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави. 

Попитан кои са тези девет държави, освен Унгария, Радев изброи: "Испания, Италия, Дания, Полша, Австрия, Латвия, Литва и т.н.". При продажбата на оръжие на други страни ще поставяме условие то да не отива в Украйна, подчерта държавният глава. 

"Не мога да кажа дали България е замразявала руски активи. Тепърва ще се обсъждат параметрите, това е много сложен процес, посочи Радев по повод намерението на ЕС да използва запорираното руско имущество за възстановяване на щетите, причинени на Украйна от руското нахлуване.

През октомври може да влезем в Шенген 

Друга тема, която засегна Радев в отговор на журналистически въпроси, бе приемането ни в Шегнен.

"България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген. Ако изпълняваме всички важни стъпки, октомври ще можем да се присъединим", изтъкна още президентът. Водят се разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета, увери Румен Радев.

България не се е отказала от Плана за справедлив преход 

"България не се е отказала от Плана за справедлив преход. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено", обясни още президентът Радев в отговор на журналистически въпрос. 

През седмицата Ферейра коментира, че страната ни тази година работи по 13 проекта в областта на прехода към чиста икономика и изтъкна, че България, както много други държави от ЕС, е поискала от Европейската комисия подкрепа за подготовката на плана си за справедлив преход. "Правителството ни съобщи, че тази година не се предвижда прилагане на плана", посочи Ферейра на пресконференция. И добави: "Преходът се случва и без това, а България е сред страните, при които въглеродното замърсяване на единица продукция е изключително високо - над три пъти повече от средното в ЕС".

По думите на Радев обаче България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. "Разбира се, че ще ги предоставим", ангажира се държавният глава. 

Той каза още, че нашата страна ще настоява за технологична неутралност в бъдещото европейско законодателство за природосъобразно производство, което засега предвижда изключване на някои ядрени технологии. Залага се само на малки модулни реактори и реактори от четвърто поколение, които все още са в процес на разработка, поясни президентът. Той настоя законодателството да включва всички съществуващи ядрени технологии и отбеляза, че България вече загуби много със закриването на малките реактори в Козлодуй. До днес носим последствията от това, добави държавният глава.

Заличаването на българския клуб в Битоля: безсилие и паника

Българският държавен глава коментира и решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля, за него това е "израз на безсилие и паника". 

"Това отеква много лошо в Европейския съюз. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той. 

Значителен пробив в сферата на миграцията 

Президентът каза още, че страната ни е предложила у нас да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик. 

"Днешният съвет е много важен. България все повече се утвърждава като държава, която едновременно с аргументираното отстояване на нашите интереси, предлагаме и важни инициативи и идеи. Имаме значителен пробив в сферата на миграцията. Преди дни стартирахме пилотен проект с ЕК за намаляване на нелегалната миграция, за укрепване на нашата граница. Искам да изкажа благодарност на председателя на ЕК и колегите от Съвета, за това, че оценяват все по-високо нашите усилия и нашите успехи в опазването на границата. И откликнаха на призива за солидарност и общ ангажимент за охраната на външните граници. На 14 март бе приет нов стратегически подход за укрепване на границите и ще бъдат инвестирани 600 милиона евро за техническа помощ. Първи приоритет е българо-турската граница, тоест основната част от тези пари идват за България", каза Радев.

По неговите думи у нас са залавяни трафиканти от почти всички държави от ЕС и от разпитите се установява, че ръководни и финансови центрове на тази мощна международна мрежа са в държавите, които са привлекателни за мигрантите. Докато не се справим с тези центрове, винаги ще има трафиканти, коментира Радев.

Ставаме гарант за енергийната сигурност на нашите партньори от региона

Ставаме гарант за енергийната сигурност на нашите партньори от региона, заяви президентът Румен Радев пред журналисти при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел. 

Той посочи, че изключително високо се оценява българското предложение за свързване на газопреносните мрежи на нашата страна, Румъния, Унгария, Словакия, Австрия. По неговите думи така е възможно да се пренасят доставените от Азербайджан количества газ. Той отбеляза, че у нас предстои посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Ще сключим меморандум - т. е. България от страна, през която преминаваше руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от най-различни източници, поясни държавният глава.