Британският министър финансите Филип Хамънд каза, че ще може да освободи милиарди британски лири под формата на допълнителни държавни разходи и данъчни намаления, ако страната успее да излезе от безизходното положение с Брекзита, предаде Ройтерс и БТА.

Планирано е Хамънд да представи полугодишното актуализиране на бюджета в сряда - ден след като парламентът гласува плана на премиера Тереза Мей за споразумението по Брекзита.

Пред в."Файненшъл таймс" Хамънд посочи вчера, че новата официална прогноза ще покаже, че държавните финанси са в по-добра форма, отколкото при предишното представяне на бюджета и той ще има повече от 15,4-те милиарда британски лири фискален "запас", който преди това е бил заделил за евентуални разходи.

Хамънд каза, че около стотина евроскептични депутати от Консервативната партия ще подкрепят плана на Мей без значение дали тя ще осигури допълнителни отстъпки от ЕС в преговорите, които се очаква да продължат този уикенд.

Планирано е Великобритания да излезе от ЕС на 29 март. Мей обаче намекна за възможност за малка отсрочка, евентуално до юни, ако планът й бъде отхвърлен следващата седмица от парламента, който не прие негова версия през януари.

Когато представи пълния годишен бюджет през октомври, Хамънд предвиди възможността за по-големи разходи, ако парламентът подкрепи правителствените планове за Брекзит.

Хамънд омаловажи притесненията на консервативните депутати, че предпазният механизъм за северноирландската граница, за който настоява ЕС, за да се избегне въвеждането на твърда граница с Ирландия, може да остави Великобритания завинаги в орбитата на Брюксел. /София Ангелова/