Не смятам, че Народното събрание нарочно се бави с решението за отмяна на мораториума върху АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Тя припомни, че през март Народното събрание единодушно възложи на министъра на енергетиката да представи конкретни варианти за възможностите, които стоят пред проекта АЕЦ „Белене“.

На 16 май внесох в Министерски съвет доклада с предложения от мен вариант, който смятам, че към този момент е най-подходящ, и на 17 май го депозирах в Народното събрание. Не смятам, че колегите от Народното събрание нарочно се бавят с решението за мораториума. Очаквам българският парламент да вземе решение и да ни даде определен мандат – какъвто мандат ни даде, ще работим според него“, каза още Петкова и уточни, че очаква решението на парламента да стане ясно през следващата седмица.

Енергийният министър обясни, че в доклада много ясно е посочила и възможните рискове и изключително негативни последици, които биха настъпили за Националната електрическа централа, Българският енергиен холдинг и целия енергиен сектор на страната, ако се реализира този вариант.

„Описала съм и ангажиментите на съответните отговорни институции, ако се стигне до такъв тип негативни последици и това оборудване, което струва милиарди, на практика да погине. Това, което предлагаме като вариант, е свързано с възможността да се търсят начини за реализация на проекта, но с много ясно поставени граници. И в рамките на предишния проект за реализация на втора атомна централа никога не е стоял въпросът за държавна гаранция или за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Тоест и тогава, и сега българската държава е знаела, че не може сама да реализира такъв проект. Ще се направи оценка и тя ще ни покаже с какъв дял бихме могли да участваме в един него“, коментира Петкова.

Министър Петкова потвърди думите на вицепремиера Томислав Дончев за четвърти потенциален инвеститор за проекта: "Наистина има писмено заявен такъв интерес, но нямаме такава оторизация да говорим от името на компанията или да споменаваме имена. Нека засега за запазим мълчание по този въпрос".

Според нея съвсем скоро се очаква публично да стане известен четвъртият потенциален инвеститор.