Напрежение в пленарната зала предизвика свиканото за днес заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, в дневния ред на която е включено проекторешение за продажба на Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене". Заради поредица от поискани процедури и за "охлаждане на страстите" беше дадена почивка от председателстващият заседанието заместник-председател на парламента Росица Кирова.

Вчера депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС са внесли в парламента проект на решение относно възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ "Белене".

Свиква се комисия от сега за след два часа с изключително сериозни точки, една от които е за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, коментира Искра Михайлова от "Възраждане" днес от парламентарната трибуна. Тя поиска председателят на Народното събрание Росен Желязков да обясни какво налага свикването на "тази спешна комисия" и в нейния дневен ред да има такава точка.

"Единствената причина, поради която е това бързане, е, защото утре идва украинецът Зеленски", коментира колегата ѝ Стоян Таслаков. "Не мисля, че след като даваме няколко транша оръжия, сега трябва да си продаваме или подаряваме и оборудването за АЕЦ Белене", допълни той.

Вчера пишете проекторешението, днес искате да го гледате, коментира и Георги Свиленски от "БСП за България". Продавате руските реактори на Украйна, вие подигравате ли се с тези хора, попита той. И там очаквате да отидат руски инженери да ги монтират, допълни той. Свиленски коментира, че даже цената е определена.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обясни защо цената е такава - защото, по думите му, толкова сме платили. БСП нищо не са плащали, те само поръчват и оставят друг да плаща сметката, коментира той.

Идеята била на ГЕРБ, а ПП и ДБ я подкрепили

Инициативата за проекта на решение за продажба на оборудване за АЕЦ Белене на Украйна е на ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ я подкрепят, обясниха по-късно народни представители от двете формации.

"Колегите от "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" много обичат да си присвояват явно чужд труд, защото видях, че още снощи са се похвалили с една инициатива на ГЕРБ и един проект на решение на Народното събрание, което ние вчера внесохме", каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, визирайки съобщението на депутати от ПП-ДБ за внесения проект.

По думите му няма нито една дума, нито една запетая, която да е предложена или сложена от ДБ и ПП и "според нас това, че си присвояват тези заслуги, граничи с плагиатство, защото аз вчера видях спонсорирани реклами в интернет как това било тяхно предложение". Не е тяхно предложение, а изцяло на ПГ на ГЕРБ, на което предложение ние ги поканихме да се подпишат, ако подкрепят тази идея, и те го направиха, добави Добрев.

По думите му ние централа нямаме, обаче по времето на тройната коалиция сме поръчали оборудване. Депутатът обясни, че след началото на войната в Украйна, това оборудване е изгубило своя смисъл, защото централа с такова оборудване може да бъде построена само от руснаците, а имайки предвид, че има санкции към Русия, този проект няма никакво бъдеще. Това оборудване не може да бъде използвано в България, защото няма кой да построи централа с руско оборудване, поясни Делян Добрев.

Той обясни защо е възможно това оборудване да бъде реализирано в Украйна.

Депутатът каза, че се явяваме единственият продавач в света на оборудването, от което украинците имат нужда и те са единственият купувач в света на оборудването, което имаме и не можем да използваме.

Попитан дали има връзка подготвяното посещение на украинския президент с продажбата да оборудването за АЕЦ Белене, Добрев отговори с: "аз нямам информация за посещение на Зеленски в България". Нашето предложение няма връзка с евентуално такова посещение, ако такова ще се състои, добави той.

Христо Иванов от "Продължаваме Промяната - Демократична България" също посочи пред журналисти в парламента, че проектът е разработка на ГЕРБ, като ПП-ДБ са били поканили да се присъединят и след обсъждане в група, са го подписали.

БСП поиска оставката на Тагарев

"Искаме незабавно оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Като аргументи тя посочи решенията на правителството за Украйна и предложението на Тагарев за Черно море, което, според социалистите, представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна.

По-рано днес от "Възраждане" излязоха с декларация във връзка със спазването на този международен документ. "Лицето Тагарев си позволи да говори за това, че трябва да си помислим как да уплътним съюзническия военноморски потенциал в Черно море като се създаде евентуална военноморска база на Съединените щати в България", посочи Костадин Костадинов.