Основният ангажимент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) като "Климатична банка" е декарбонизацията и помощта за зелени инвестиции. Това каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, която участва в дискусията "Финансиране на зелената трансформация в региона на Централна и Източна Европа", част от най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

"За мен, като представител на Европейската климатична банка и като вицепрезидент в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който се занимава с кохезионната политика в региона на Централна и Източна Европа, зеленият преход е особено важен. Имаме програма да мобилизираме един трилион евро до 2030 година за тази цел. Сега обаче нещата се обуславят от натрупващите се една върху друга кризи и темата за зеления преход става все по-актуална. Негативният ефект от войната в Украйна, нарушаването на веригата на доставки, необходимостта от намаляване на зависимостта от руски газ, създават възможности за зеления преход, особено в Европа, каза Лиляна Павлова. 

По думите ѝ ЕИБ е готова да увеличи подкрепата за зеления преход и да направи европейския континент въглеродно неутрален.

"Само миналата година за зелена трансформация сме инвестирали над 19 млрд. евро. Имаме ангажимент и към REPowerEU, по който работим като основна финансираща институция. Ще добавим допълнителни 30 млрд. към досега предвиденото по линия на REPowerEU с цел да привлечем и частния капитал, да мобилизираме и нашите партньори търговските банки, което ще мобилизира ресурс от над 115 млрд. допълнителни инвестиции, ключово важни в региона", обясни Павлова. 

Иновациите са друг елемент, който тя изтъкна. "Ако искаме да постигнем целта за въглеродна неутралност, ние трябва да инвестираме не само масово, но в нови технологии и иновации. Съществуващите днес иновации не ни дават възможност да постигнем въглеродна неутралност 2050. Налични са само половината - останалите са в разработка, тестова фаза и тн. Затова приоритет е да обърнем фокуса към иновациите и технологиите. Големият проблем в Европа, сравнена със САЩ и Азия, не сме най-бързите в бърза инвестиция в обещаващи стартиращи компании, а дори да го направим, в момента, в който те могат да наберат ресурс и тази инвестиция да порасне, няма достатъчно бързи налични капитали за вече назряващи, разрастващи се инвестиции и иноваторите отичат най-често в САЩ. Тоест трябва да ги задържим в Европа. Една такава инициатива е EU Startup Initiative. Павлова изтъкна и наскоро и инициатива STEP - инициатива, зад която ЕИБ ще бъде ключов играч".

Според проучване на ЕИБ има нарастване с 10% на фирмите, които инвестират в зелени инвестиции и декaрбонизация в ЦИЕ. В Румъния и Хърватска са фирмите, много по-готови за инвестиции в сектора, докато в Латвия и България фирмите се нареждат много по-назад в относителния дял на бизнеса, осъзнал необходимостта от тези инвестиции. При фирмите в ЦИЕ спрямо такива в САЩ - 2% от европейското БВП по-малко са инвестициите в декарбонизация и зелени технологии, което е голяма пропусната възможност. Причините са несигурност, липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на енергия, изброи тя.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.