Предвид темповете, с които върви "Турски поток", морският участък на първата тръба е завършен, в момента започва сухоземният участък на турска територия, предвид амбициите на руската страна кога ще започне снабдяването с газ по това трасе, мисля че ние имаме срок по-малък от година да приключи техническата работа. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с евентуално участие на България в проекта "Турски поток".

Дончев уточни, че на срещата между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин е била изразена ясна позиция на руската страна, че това е възможно, предпочитано трасе. Оттук нататък, за да се случи, е необходимо да се свърши много работа на техническо ниво, каза Дончев.

"На първо място от министрите на енергетиката, основните разговори обаче са във формат газови дружества - "Газпром" и "Булгартрансгаз". За да се доведе докрай, има работа, която трябва да се свърши и с Европейската комисия", посочи той. По думите му има много въпроси, които трябва да бъдат изчистени в разговори с еврокомисията - на първо място такива, свързани с европейското законодателство. "Да предположим, че руска тръба стигне до България, оттук нататък има много възможни хипотези - транзит, търговия, каква част от газа е за транзит, каква е за търговия. Тук има различни виждания. Те имат икономически, технически и политически нюанси", каза Дончев.

По думите на вицепремиера налице е възстановен диалог в българо-руските отношения. "От моят опит знам, че дори една ситуация да е сложна, тежка, както хората, така и институциите, така и държавите трябва да си говорят", отбеляза той. "След изразената политическа воля, след оказаната посока, работата стартира. Надявам се да я доведем докрай", каза още той по отношение на "Турски поток".

На въпрос за протеста на майките на деца с увреждания вицепремиерът заяви, че еднозначно е убеждението на целия кабинет, че държавата е в дълг и към децата с увреждания, и към родителите им. "Текат поредица от срещи, най-вече със социалното министерство. Искрено се надявам да бъде намерен моделът. Там, където държавата категорично е в дълг, е ситуацията, когато едно дете с увреждания става възрастен и помощта отпада, а нуждите му не се променят. Тук трябва да се намери решение", каза още той.