Българският министър-председател направи това изявление във връзка с предстоящата утре във Варна среща за европейски газов хъб „Балкан”, предаде „Фокус”.

„Президентът Путин, в разговора си с мен, много добре и ясно формулира, както и аз, целите. Ако Европа има нужда да идва руски газ в газов хъб „Балкан”, утре трябва да го заяви. И тогава ще пратя министър, който да договаря условията, ако имат интерес", посочи Борисов.

Той обясни, че руската страна си държи тръбите във Варна и Бургас и чака европейско решение по въпроса.

След като говорим за обща европейска енергийна интеграция и сигурност с интерконекторна взаимосвързаност, трябва когато отидем в Москва, да кажем, че това е решението на Европа, не на България, на целия енергиен съюз, добре дошли сте, изтъкна премиерът.

"Тогава вече можем да започваме разговори. Европа е казала „не” на „Южен поток” по начина, по който беше предложен и никой не говори вече за „Южен поток”. Ние говорим за европейски газов хъб „Балкан” с интерконектори и възможност транзитните ни магистрали-газопроводи, да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ. Това е целта на утрешния ден – най-голяма за Европа конференция”, заяви още премиерът Бойко Борисов.

„Булгартрансгаз“ организира кръгла маса за газов хъб „Балкан“

„Булгартрансгаз“ ЕАД организира инвеститорска кръгла маса на 5 септември от 9.30 часа във ваканционен клуб „Ривиера“, хотел „Ривиера Бийч“, зала „Ривиера“, град Варна, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По време на събитието ще бъде обсъдена концепцията на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“.

Очаква се в инвеститорската кръгла маса да се включат представители на водещи международни компании от газовия сектор, инвестиционни фондове и финансови институции.

Участие ще вземат заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други.

За участие в инвеститорската кръгла маса е поканен и премиерът Бойко Борисов.

На 6 септември от 10 часа е предвидено посещение на компресорна станция „Провадия“.