Това се разбира от отговора на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на писмо на министър-председателя Бойко Борисов от 7 юли по теми от енергетиката.  

В края на юни по време на заседание на Европейския съвет, посветено на решението на Великобритания да напусне Евросъюза, Борисов влезе в директен спор с Брюксел за енергийните ни проекти. Тогава българският премиер поиска ясна и категорична позиция на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център "Балкан".

В писмото на Юнкер пише, че са маркирани "важни стъпки към концепцията за газов хъб "Балкан", по която Еврокомисията продължава да работи много усърдно и която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

Юнкер припомня някои инфраструктурни проекти, за които ЕК разчита на постоянната и пълна подкрепа на България; сред тях са интерконекторите с Румъния, Сърбия и Гърция.

На основата на нашето взаимно сътрудничество България бе в състояние да осигури, за първи път, алтернативен източник на газ - втечнен природен газ от Гърция, благодарение на споразумението за системна газова връзка между операторите на системите, което бе улеснено от Еврокомисията, пише още Юнкер.

Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс, пише още Юнкер във връзка с евентуално строителство на нова ядрена мощност.

Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом. 

Председателят на ЕК уверява Борисов, че България може да разчита на подкрепа, специално в енергетиката, чрез стимулиране на регионалното сътрудничество, по-нататъшна интеграция и активизиране на инвестиции, от които страната се нуждае.

Юнкер изтъква, че през последните години България е проявила силна воля за налагане на реални промени в сектора енергетика и изразява очакване да продължи сътрудничеството в тази и в много други сфери.