Защо денят започва така? 

Колкото повече изборни протоколи биват преброени, толкова по-голяма преднина се отчита за Румен Радев пред проф. Анастас Герджиков. Според обработени 99.70 на сто от протоколите двойката Радев - Йотова печелят изборите за президент и вицепрезидент с 66.69% срещу 31.83% за Герджиков - Митева.

В Кипър ще искат отрицателен тест и на хората с две дози ваксини, мобилни групи за ваксиниране тръгват из училищата. А в Белгия трябва да работят от дома си четири дни в седмицата и да носят маски постоянно. 

Полицията в Калифорния издирва 80 души за координиран обир в магазин от веригата Nordstrom. Някои от участниците в обира били с маски за ски и въоръжени с железни лостове. В събота те нападнали служители и откраднали стока, колкото можели да носят, след което избягали с автомобили, паркирани пред магазина. Трима са били арестувани на място, но останалите са избягали. 

Александър Зверев за втори път е шампион на Финалния турнир на ATP, той победи в мача за титлата Даниил Медведев, предаде "Корнер". Германецът спечели купата и през 2018 г., а в неделя вечер стана едва четвъртият играч в историята с повече от един трофей в надпреварата. Той надви и номер едно в ранглистата Новак Джокович на полуфинала в събота. Годината бе великолепна за младия германец на корта - тя бе белязана и с олимпийска титла от Токио. Явно на психиката и играта на германеца не се отразяват обвиненията от бившата му приятелка в тормоз и домашно насилие.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

Според Конституцията на Република България президентът е призван да обединява нацията и да я представлява в международните отношения. Той има право да отправя обръщения към народа и към Народното събрание и да посредничи при съставянето на правителството, след избирането на народните представители. Може да насрочва избори за народни представители, да свиква Велико народно събрание за промени в Конституцията, да насрочва изборите за евродепутати. 

Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и произвежда висши офицери в по-висок чин. Председателства Консултативния съвет за национална сигурност. Има пълномощия да обявява война, военно или извънредно положение, пълна или частична мобилизация. 

А при липсата на редовна власт отговорността за държавното управление се прехвърля в негови ръце. Политически формации през годините повдигат въпроса за увеличаване правомощията на държавния глава. 

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.

Снимка: Dir.bg