Кои са книгите за по-неуверени читатели, но и за четящи деца?

Кои са другите книги освен "Шантавия до шия", "Феята от Захарницата", "Господин Смръдльо" и "Пипи Дългото чорапче", които привличат децата към четенето? Какви са книгите, които отговарят на езиковите норми, с които работят днес децата?

Отговорите на тези въпроси се намират в този епизод на подкаста Trendy, с участието на Вал Стоева от фондация "Детски книги", която организира конкурса "Бисерче Вълшебно". В него деца гласуват за любима детска съвременна книга.

"Четенето ни е безкрайно важно, ако искаме да се справим с професиите на бъдещето, тъй като нищо не може да се случи без умението ни да мислим, а то зависи пряко от умението ни да четем добре. Вярвам, че децата се обръщат към смартфоните и другите устройства, защото не са открили точната книга, която ще ги превърне в читатели", споделя Вал Стоева.

"В конкурса "Бисерче Вълбешно" всяка година участват новоиздадени книги, нашата задача е да намерим път към децата, така че те да започнат своя читателски поход. Книгите, с които работим са най-добрите и са номинирани от българските издатели, като сред тях има такива, които са за по-неуверени читатели и за редовно четящи деца. Важно е да бъдат нови издания, които отговарят на езиковите норми, с които работят децата днес", казва още тя.

"Учебната програма съдържа трудни произведения за осмисляне от децата. Творбите, които са включени в летните списъци за четене през ваканцията, трябва да бъдат четени или съвместно с родител или от самия родител, защото децата често не са информирани добре за контекста на самата книга. Това е пътят, ако искаме децата ни да се справят с класиката", допълва.

По темата е написана статия в сайта на фондация "Детски книги".

Чуйте целият разговор в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: iStock by Getty Images/колаж: Траяна Генчева, Dir.bg