Брутален клип как мъж бие кучето си, разпространен в социалните мрежи, предизвика проверка на полицията. Видеото е снимано в частен двор в Средец, Бургаско, и е качен в мрежата на 14 юни. В него се вижда как мъж на средна възраст е вързал домашния си любимец. Удря го с маркуч, души го и го подмята на всички посоки.

Пред полицаите Георги - собственикът на кучето, обяснил, че се опитал да му сложи каишка, когато то го ухапало.

Той е предупреден да се въздържа от следващи агресивни действия спрямо животното.

Извършен е и преглед от специалист ветеринар като документът от неговото заключение за здравословното състояние на животното също е приложен към образуваната преписка. Докладната е в Районна прокуратура, оттам се очаква да се произнесат упражнено ли е насилие над животното.

Вчера защитници на животните от организациите "Гласът на животните" и "Милосърдни сърца" се събраха пред дома на Георги и опитаха да вземат кучето и още едно животно, което се намира в двора.

Това наложи полицейски патрул пред къщата, а природозащитниците бяха предупредени с  полицейски протоколи. Изземването може да стане само с прокурорско разпореждане, всички останали действия се движат на ръба на закона, предупредиха от полицията.

 

Според защитниците на животните кучето е било осиновено от общинския приют. Това си личало от поставената марка на ухото му. Те разказаха, че докато са били пред къщата, кучето е било в двора, вързано със синджир и по нищо не личало да има зъл характер, напротив - въпреки присъствието на непознати хора на оградата, многобройните позвънявания и подвиквания от чужди гласове, то не реагирало лошо. Не само, че не лаело, но и дружелюбно махало с опашка, гледайки към хората.

Най-вероятно стопанинът използва жестоките похвати, за да накара кучето да бъде пазач и да реагира зло, коментираха защитниците на животни.

Само преди три видео как възрастно семейство в София убива котка разгневи защитниците на правата на животните. Двойката прекара 24 часа в ареста, преди да ги пуснат с мярка за неотклонение "подписка".