41-годишният софиянец от "Кайт-къмпинг градина" край Черноморец, който преди седмица беше приет в бургаската областна болница с положителна проба за коронавирус, е починал тази сутрин. Това съобщи изпълнителният директор на здравното заведение д-р Бойко Миразчийски.

Младият мъж бе закаран в болницата от свой съсед по каравана на 5 юни, след като се почувствал зле. Два дни по-рано той пристигнал на морето с вече проявени симптоми - имал симптоми на настинка, не се чувствал добре, но решил, че на плажа, а и с помощта на морето и слънцето, ще се излекува.

"Беше в много тежко състояние, още при приемането беше на кислородотерапия. Дори и в първите 24 часа след това беше и интубиран. Постоянно се влошаваше, нямаше никакво подобрение при него. Още първият скенер, който направихме, показа, че белият му дроб е поразен. Почти нямаше дишане. Направихме всичко възможно, но се стигна до този край. Оплакванията му са започнали още 5 дни до една седмица преди да дойде при нас. Не мога да кажа дали е било късно, защото не знам дали е бил лекуван някъде и дали се е влошил като е пристигнал на морето", каза д-р Миразчийски пред БНР.

Хората трябва да продължават да спазват противоепидемичните мерки, призова обаче той - да носят предпазни средства, да спазват дистанция и задължителната дезинфекция.

Общо 12 души са заявили, че са били контактни с починалия мъж и са били тествани по PCR метода, резултатите им са отрицателни, съобщиха от РЗИ-Бургас.

Това е втори смъртен случай починал с Covid-19 в Бургас. Първата жертва на коронавируса бе полк. Кирил Петков - бивш общински съветник от БСП. 70-годишният бургазлия бе заразен с COVID-19 в столична болница, където е бил за лечение на онкозаболяване.