Това обясни зам.-шефът на Военно-апелативната прокуратура Веселин Стоев пред в. "Сега".
"Има разпоредени допълнителни действия, събират се нови доказателства и предстоят още разпити. Освен това по искане на защитата са назначени допълнителни експертизи", заяви Стоев.
Подробности по разследването обаче от прокуратурата отказват да съобщават. След като бе образувано делото, се оказа, че първоначалните показания на бракониерите и граничните полицаи се разминават. Имало различия дори и в разказите на самите рибари. Затова трябваше да се правят допълнителни очни ставки. Мистерия остава и какво ще е окончателното обвинение на Цонков. За подкрепа на военните прокурори в Сливен бяха пратени и висши обвинители.
Засега обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост поради "незнание и немарливо изпълнение на занятие", както е записано в Наказателния кодекс. За такова престъпление законът предвижда до 5 г. затвор. Но тъй като Цонков е оказал помощ на пострадалия след стрелбата, наказанието пада до 3 г. и може да бъде и условно.
Още не е ясно дали събирането на нови доказателства не е свързано с опити на магистратите да докажат умишлени действия на граничаря. Ако това стане, обвинението му може да бъде за причинена смърт по непредпазливост след умишлена телесна повреда. Такова престъпление вече се наказва с 3 до 12 г. затвор. За изясняване на обстоятелствата по делото беше извършен и следствен експеримент, който изчисти детайли като ъгъла на стрелбата, положението на телата и др.
Трагичният инцидент се разигра край Резово. Тогава Цонков уби бракониера Ялчън Ерджан с 3 куршума в гърба. Според версията на МВР граничният патрул подгонил бракониерите в наши води и след схватка и оказана съпротива се стигнало до изстрелите. Граничарят твърди, че те са случайни. В негова защита тръгна и подписка в цялата страна.
Днес инициативният комитет, който събира подписите, ще обяви резултатите от кампанията. Миналата седвица бащата на граничаря обяви, че над 50 000 подписа в защита на сина му са събрани само в Бургас. Към кампанията има още 13 000 подписа, събирани в други градове на страната. На места подписката продължава, макар да бе обявен краят на инициативата.