Собствениците и шофьорите настояват за мерки срещу спекулативните цени на горивата и за обявяване ня криза на пазара на автомобилния транспорт.
Керванът с клаксони и сирени потегли по маршрут, включващ основните транспортни артерии на Бургас и веднага предизвика напрежение в пътния трафик, предаде БНТ. Шофьорите обвиняват държавата в безотговорност и лошо отношение към превозвачите и настояват да се въведе практиката от Франция, Италия и Испания, където връщат акциза от горивата на транспортните фирми. "Просто не виждам начин за оцеляване, ако не се вземе централно решение и това е държавно решение. В края на краищата в цяла Европа го правят това нещо?", коментира Христо Карловски – собственик на 3 камиона.
Според бургаските превозвачи заради високите цени на горивата голяма част от бранша ще бъде изправена пред фалит, а това ще доведе автоматично до скок на цените на всички стоки на пазара. Загубите на транспортните фирми вече се изчисляват в хиляди. "Зависи от километрите, които изминава един автомобил, но не по-малко от 5 до 10 000 лева се губят на месец от фирма с пет до десет камиона", изчислява Атанас Щерев.
В протестите във вторник не участваха големите фирми. В сряда се очаква към протестите да се присъединят автобусни фирми и таксиметрови компании от региона.