Това стана ясно от преброените на 100% протоколи от всички 47 избирателни секции. Гласувалите с „да” са 1,03%, а окончателната избирателна активност е 60,12%, съобщи председателят на общинската избирателна комисия в Поморие Люба Стреволемова, цитирана от Фокус. С тази избирателна активност местните минаха законовия праг от 51 на сто и референдумът е легитимен.
Поморийският референдум относно строителството на петролопровода е първият сред проведените до момента три по темата, който е легитимен. В Бургас 50 000 казаха „не” на проекта, 5000 бяха жителите на Община Созопол, които също изразиха негативното си отношение към преминаването на съоръженията през тяхна територия, но и при двете допитвания не бе преминат законовият праг за легитимност.
Въпросът бе "Одобрявате ли изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис" с трасе и инсталации, разположени на територията на община Поморие?". Резултатите ще бъдат изпратени на областния управител на Бургас и на проектната компания на съоръжението.
По-рано масовото участие на гражданите на община Поморие зарадва кмета Петър Златанов. „Благодаря на гражданите, че излязоха да дадат своя вот. С това помагат на нас като администрация, помагат на правителството и на хората, които са ангажирани в проекта. Референдумът днес показа, че гражданите добиват самочувствие, че ще бъдат чути и че мнението им ще бъде зачетено. В това аз съм абсолютно убеден, защото виждам този ползотворен контакт между правителство, общинските власти и фирмите, които ще реализират проекта.
Изборният ден започна в 6.00 часа в 47 секции, съобщи председателят на общинската избирателна комисия. Активността на жителите към 9 часа вече 9,5%, като това е повече в сравнение с последните местни избори, когато към този час процентът е бил 6 на сто. Към 12 часа бяха гласували 27 % от имащите право на глас и се очакваше се избирателната активност да бъде висока и да мине 50 на сто.
В Община Поморие право да гласуват имат малко над 23 000 души.