Ройтерс, Франс прес, Асошиейтед прес и ДПА акцентират върху приоритетите на кабинета, обявени днес от премиера Борисов в речта му пред българските депутати, предаде БТА.
Франс прес обръща внимание, че правителството си е поставило за основна цел да гарантира и да осъществи европейското развитие на страната и да се пребори с корупцията.
АП акцентира върху обещанията на Борисов да вкара в затвора корумпираните и да извърши реформи в съдебната система, за да възвърне чувството на справедливост сред българското население.
Ройтерс и ДПА отбелязват, че новият премиер си е поставил за задача да върне доверието на ЕС в България.
Агенция Франс прес и Ройтерс публикуват и кратки биографични справки за някои от водещите министри в кабинета на Бойко Борисов. В справката за новата министърка на правосъдието Маргарита Попова се подчертава, че тя е известна с безупречната си репутация и с усърдната си работа, качества, които се открояват в момент, когато българското правосъдие е критикувано от ЕК заради неефективността си и заради случаи на корупция. Подчертава се, че европейски дипломати са приветствали решението на Борисов да я предложи начело на правосъдното министерство. Припомня се, че Попова е ценена в България и в Брюксел заради разследванията й на измами с европейски фондове.
В кратката биографична справката на агенция Ройтерс за новата външна министър Румяна Желева се отбелязва, че една от задачите й ще бъде да постигне баланс между Запада и Русия.
Франс прес публикува и подробни биографии на премиера Борисов и на новия министър на финансите Симеон Дянков. В биографията на Борисов агенцията подчертава, че от девет години той, заедно с президента Георги Първанов, е начело по популярност в допитванията до общественото мнение. В справката за Дянков се отбелязва, че той е един от най-цитираните икономисти в света. Ройтерс допълва във връзка с новия финансов министър, че той е експерт по икономиките в преход и по намирането на решения за излизане от кризите. Франс прес припомня, че Дянков е един от създателите на широко разпространявания годишен доклад на Световната банка "Да правиш бизнес" (Doing Business).