Опечаленият мъж събра близки и съпричастни на трагедията на семейството си пред известната като болницата, собственост на д-р Валентина и д-р Христо Мазнейкови.
26-годишната Запряна Коледарова от Петрич почина след секцио, направено в МБАЛ "Света София", 2 коремни операции и общо 33 дни престой в 4 болници в София на 4 април т.г.
На протеста дойдоха и други хора, изгубили близките си след престой и лечение в МБАЛ "Света София". Повечето носеха снимки на починалите млади хора и децата им - останали сираци. Към протеста се присъедини и певицата и актриса Весела Нейнски, която сподели в медиите историята за своя аборт и последвало лечение в "Шейново", след като стана известна трагедията на Запряна Коледарова.
Бабата на няколкомесечната Борислава, разказа за майката Емилия Георгиева, която умира от тромбоза на 7 октомври 2008 г в Пета градска болница след извършено секцио в МБАЛ "Света София", откъдето е изписана.
Друг фрапиращ случай сподели Тодор Дюлгеров, брат на починалия през 2006 г 18-годишен Петър Дюлгеров от Благоевград, който след операция на коляното при д-р Христо Мазнейков заради доброкачествен тумор, е прехвърлен в "Пирогов", където умира като и до днес на близките не е съобщена причината за смъртта му.
Виолета Липчева, майка на починалата през 2005 г 29-годишна Люба Липчева се опитваше да запази спокойствие, разказвайки за смъртта на дъщеря си по времето, когато Валентина Мазнейкова е все още лекар в "Майчин дом". Люба страда от бъбречно заболяване, което следи специалист от ИСУЛ. Цялата бременност протича леко до седмия месец, когато по думите на Виолета Липчева д-р Мазнейкова вижда на ехограф "дупка в очните кухини на детето", което означавало, че детето е сляпо.
Според почернената майка и до днес все още техниката не може да постави подобна категорична диагноза по време на бременността. В резултат от притесненията бременната жена повишава нивото на креатенин, заради което д-р Мазнейкова предприема незабавно секцио. След раждането на малката Марги лекарката завежда бабата в неонатологията, където друг лекар и съобщава, че бебето е сляпо и със затворен череп, което означавало, че ще е "ненормално". Жената забранява да се съобщава каквото и било за състоянието на новороденото на родилката. Междувременно Люба Липчева получава кървене и е вкарана за втора операция, която д-р Мазнейкова обявява за успешна.
Фатален се оказва обаче фактът, че лекар от болница все пак съобщава на майката, че детето е с малформации. От шока родилката прави еклампсия, оперирана е още 3 пъти, но не оцелява. Виолета Липчева показа снимки на внучката си, която няма проблем със зрението и е напълно нормално дете.
На желанието на протестиращите да се срещнат с управителите на болницата бе отговорено, че семейство Мазнейкови не са в страната. Пред болницата обаче се раздаваха листовки със становището на МБАЛ "Света София". Оказа се, че болницата се е подготвила и пред входа и има организиран контра-протест. Голям плакат съобщаваше за сформиран комитет в защита на Валентина Мазнейкова. Между двете групи имаше сериозно полицейско присъствие.
Позицията на МБАЛ "Света София" е, че очакват с нетърпение официалната експертиза от страна на контролните органи в Министерство на здравеопазването. Това е заявил пред медиите доктор Калин Михов, заместник-директор на МБАЛ "Света София", цитиран от БТА. Потресени сме от трагедията със Запряна Коледарова и изказваме своите съболезнования на близките на младата жена, но не приемаме името й да бъде компрометирано без наличието на факти и документи, се посочва в изявлението.
Все още обаче 4 месеца след смъртта на Запряна Коледарова няма окончателно становище от компетентните органи за точната причина за смъртта й.
Вижте снимки от протеста