Това съобщи испанската гражданска гвардия, цитирана от Франс прес, на която се позова БТА. Арестуваните са обвинени във фалшифициране на пари, фалшифициране на документи за самоличност, незаконно притежание на оръжие и престъпно сдружение, се посочва в комюникето на испанската полиция.
Испанската гражданска гвардия е арестувала първо двама румънци на летището във Валенсия (източната част на Испания) при опита им да изнесат от страната фалшиви банкноти с общ номинал 10 000 евро. След това полицията е арестувала 21 българи и е заловила 27 550 евро фалшиви банкноти и много фалшиви документи.
Операцията, наречена "Ламарина", е била проведена едновременно в провинциите Аликанте, Барселона, Валенсия, Бадахос и на Балеарските острови. Тя е започнала в началото на годината, когато до специалисти по икономическа престъпност достигнали сигнали, че на различни места в страната собственици на малки търговски обекти са получавали срещу стоките си фалшиви банкноти с номинал 100 и 200 евро. След първоначалните следствени действия силите за сигурност локализирали оперативната база на престъпниците в Сан Висенте де Распейг, провинция Аликанте. Обектът бил поставен под постоянно наблюдение и така били идентифицирани главатарят и членовете на групата, разкрити били техни жилища, както и методите им на действие, пише испанският вестник „Ел мундо“, цитиран от БГНЕС.
При претърсванията били открити фалшиви документи, техника за фалшифициране, електронни устройства за монтиране в банкомати, шперцове, малки количества наркотици и 27 550 евро във фалшиви банкноти.
Не се съобщават никакви подробности за самоличността на българите.
Вижте снимки след акцията