"Инерком" заяви, че от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването

Българският производител на електроенергия от соларни системи Инерком заяви в петък, че компанията ЧЕЗ трябва да реши дали да се дискутира с българското  правителство потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на ЧЕЗ.

ЧЕЗ подписа с Инерком договор, чрез който продава електроразпределителната си мрежа в балканската страна заедно с други активи, но сделката, оценявана на около 320 милиона евро /393 милиона долара/ предизвика обществена загриженост относно способността на Инерком да финансира и оперира стратегически енергийни активи.

В писмен отговор до Ройтерс Милена Стоева, председател на борда на директорите  на Инерком-България, заяви, че компанията не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единствения начин да се гарантира обществения интерес.

Българският финансов министър Владислав Горанов, заедно с други политици и анализатори твърди, че балканската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо.

"Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единствения начин да се гарантира обществения интерес", каза Стоева.

Тя отказа да оповести стойността на сделката, но отбеляза, че компанията й с активи за около 100 милиона лева /62.90 милиона долара/, има твърд ангажимент да приключи тази транзакция и смята да го спази.

Що се отнася до притесненията за финансирането на сделката, от Инерком казват, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в транзакцията.

От компанията бе заявено, че финансирането на сделката никога не е било дискутирано с руски банки, както и че ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране. като този дял не бе уточнен.

"От подписването на сделката до сега, преговорите с банките вървят добре", каза Стоева, като не спомена конкретни имена на банки.

"Никакви офшорни компании няма да участват в тази транзакция. Ако искахме да направим транзакция през офшорна компания, досега да сме го сторили, но желанието ни беше да направим прозрачна сделка", заключи тя.