Премиерът днес събра министъра на външните работи Ивайло Калфин, на вътрешните Румен Петков и ръководителите на специалните служби, с които обсъди сигурността на българската мисия в Косово.
Естествено е България да следи с особено внимание развитието и на политическата ситуация на съседна Сърбия и Косово и ситуацията със сигурността там.
Премиерът е бил информиран за взетите мерки по засилена сигурност на българските дипломатически представителства.
Видяхме реакциите на ръководството на Сърбия, особено на президента, по отношение на обявяването на независимост на Косово, които са сдържани, добре обосновани, но в самата Сърбия общественото настроение е доста изострено, заяви Станишев. По думите му през следващите седмици ще има "редовни събирания в днешния формат, защото ситуацията е динамична".
Повод за срещата при премиера стана напрежението в Белград след протестния митинг в четвъртък вечерта и последвалите го нападения над дипломатически представителства. (виж линка)
Засега няма основания да призовавам български граждани да отменят пътувания в Сърбия, каза пред журналисти в кулоарите на парламента Ивайло Калфин. Следим това, което се случва в Сърбия с особено внимание, посочи той. Калфин информира, че днес заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков е имал разговор с посланика на Сърбия у нас. Има решение на Съвета за сигурност на ООН, не е допустимо упражняването на насилие по отношение на дипломатически мисии, посочи външният министър. Надявам се сръбските власти да взимат достатъчно адекватни мерки в бъдеще това нещо да не се случва, допълни Ивайло Калфин.
Междувременно ЕС призова Сърбия да направи всичко възможно, за да защити чуждестранните посолства и посочи, че продължаващото насилие ще влоши усилията за подобряване на връзките между Белград и ЕС, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Посолствата трябва да бъдат защитени и това е задължение на страната, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана.
Около 50 българи ще участват в мисията на ЕС в Косово, съобщи bTV. Двайсет и седемте страни членки на съюза одобриха изпращането на около 2000 полицаи и юристи. Мисията получи зелена светлина ден преди Косово да обяви независимост.
Задачата е ЕС да поеме от ООН помощта за администрацията, полицията и правната сфера в Косово.