Това съобщиха от НЕК, като се позоваха на заключението на екип на Геофизичния институт на БАН, обработил информацията от локалната сеизмологична наблюдателна мрежа около площадката на АЕЦ Белене за периода 1 ноември 2006 г. - 31 октомври 2007 г. Наблюдението е потвърдило, че площадката на АЕЦ "Белене" е разположена в стабилната част на консолидираната Мизийска платформа, предаде БТА. Регионът се характеризира с отсъствие на сеизмична активност.
Съобщението е по повод днешната визита на активисти от „Грийн Пийс" в Брюксел, които се опитват да убедят представители на Европейската комисия да дадат отрицателно мнение за АЕЦ „Белене", съобщи БНР. Делегацията на европейски еколози се води от бившия председател на Комитета за използване на ядрената енергия за мирни цели (КИАЕМЦ) Георги Касчиев. На пресконференция в Брюксел днес Касчиев, който бе представен като експерт по ядрени въпроси на Института за анализ на рисковете към Университета във Виена, посочи, че строителството на Белене ще създаде "непоносими рискове за сигурността и околната среда". Според него има "липса на оперативен опит с планирания за Белене ядрен реактор, липса на квалифициран персонал и на ефективна система за контрол, което ще доведе и до ниско качество на строителните работи". Ако се вземе предвид и високият сеизмичен риск около мястото за централата, както и ниската култура в областта на ядрената сигурност в България, това води до един извод: проектът (за "Белене") не трябва да се изпълнява, каза той и изброи поредица от технически, икономически и политически съображения за това.
Още не сме дали отговор по исканото от България становище за строителството на "Белене". Искаме да включим в този отговор и възраженията на противниците на централата. В тази връзка ще се срещнем днес с тази делегация. Очаквам отговорът на ЕК до България да е готов до края на годината, заяви по-късно Феран Тараделас, говорител на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.
Вижте снимки от протестите срещу "Белене"