НЕК: Спокойно за ”Белене” и при трус. Еколози: Да, ама не

Площадката на АЕЦ "Белене" и 30-километровата зона около нея се намират в сеизмично най-спокойните части от територията на страната.

Обратно в новината

Коментари - НЕК: Спокойно за ”Белене” и при трус. Еколози: Да, ама не | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе хора все едно ще живеете 1000 години!!! Защо се тормозите само с глупости? Ако има да става ще става, ако не е АЕЦ то ще е терорист с бомба :)))) В крайна сметка да не ви пука, са па зор голям че няма да умрете на 80 г. то като се замисля не ви и трябва да живеете до толкова че си е гадничко, я се огледайте малко в пенсионерите :)

Щяло да гръмне. Ми няма па да гръмне! Па ако гръмне то няма да има какво толкова да заравят.

Има свободна дупка в района на Белене - моля заповядайте!

Ядрените физици са много по-опасни от земетресение в района на Белене! :))

Аз си мислех,че само от футбол тук разбират всички,ама не.Като чета коментарите виждам,че сме на първо място в света по ядрени физици-любители на глава от населението.И тъй като спорът се превръща в строго научен и ме заболява главата ,ще се изнеса по терлици в по-безопасна тема.От тази разбрах едно-ще се плаща яко и до дупка.А ако друсне земетръс и има нежелани последствия дали ще се изпусне румънската АЕЦ или нашата ще е все тая.И за -)) - Дали съм бил в АЕЦ и т.н....Аз и на Плутон не съм бил,ама вярвям,че там не става за живот/поне на човеци/.Но ще се намерят други хора ,много по-информирани от мен,които ще твърдят обратното и ще са готови да го докажат на практика,стига да им се предоставят нужните за целта средства.Които естествено ще се събират от такива като мен.

до Радий (май трябва да го заменя до РАДИО) Не знам дали си учен/недоучен (а), умен или мамоумен (а), ама явно можеш да четеш. Върни се малко назад и почни отново. Газ. Тока от АЕЦ сега е 3 пъти по-евтин от газта. От Белене ще е на кантар. Газта свършва и все повече ще поскъпва. Ако си парвил(а) сметка в началото на газификацията газта беше 3 пъти по-евтина от тока по енергетичен показател , сега е 2. До 4 години всички енергии ще са с изравнени цени на базата на киловатчас или килокалория и тогава най изгодно е да имаш енергия до гъза, а не да я чакаш от Сибир, или от оня дето духа (защото тоя дето духа не духа постояно в БГ и чрез еко изтояниците само се перат пари). Термоядрена енергия му е майката, но преди 20-та година няма да я имаме като свят ( а като българи изибщо защото не участваме в проекта) Хайде пийни си диазепамчето , или каквото ти е предписал чичо доктор

Бих желал да осветля малко невежите, дето само глупости ръсят и то до такава степен, че НЕАМ ДУМИ ! 1. Ядрената енергетика като цяло НЕ е дело на една или друга държава самостоятелно. Това е дело на цялото човечество. 2. Аварията в Чернобил се отчита като човешка грешка. Това баче означава, че подобна голяма авария е възможна навсякъде по света, без значение коя е държавата или компанията експлоатираща ядрената централа. Останалите приказки са демагогия! 3. Специалисти в България има. Имаме и възможности за подготовка на още специалисти. За да не бягат обече те от България е редно управляващите да се замислят как да ги задържат. Ако на запад кажеш, че ядрен оператор в Бг. получава 700-800 Евро -ще те гледат като ненормален!!! В Европа чистачите вземат повече, ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ !!! А в Европа някои цени са и по-ниски. 4. Вятърните и водните електроцентрали произвеждат малка част от нужната енергия. Те също замърсяват, даже относително повече спрямо получената от тях енергия. 5. Последната, случайно дочута днес новина /без потвърждение/ - Албания се гласи да строи АЕЦ !!!! И аз самия съм учуден!!! 6. България ИМА НУЖДА от АЕЦ Белене. Иначе просто изоставаме ... 7. Противници на ядрената енергетика в България е имало и ще има. Редно е самите ТЕ да помислят, дали не са си вадили хляба от АЕЦ?

Всички разбраха колко струва отпадъка на София. Ще дойде време да се разбере и цената на ядрените отпадъци. За без пари са навити само терористите. Но не е сигурно дали няма да ни го върнат именно на нас. След като сме в НАТО вероятността нараства рязко.

Беленето когато си го клатиш пада ли от мястото си.Не няма такава опасност.

Оказва се , че ромите са ни научили на нещо. Живей днес , утре може и да няма.

по въпроса за необходимостта от ядрени централи: http://www.europarl. иначе, токът от аец е евтин (по евтин е само токът на вец), аец са много сигурни и горвото ще стигне за около 1500 години(виж ядрено гориво в wikipedia) при сегашното потрбление. ядрената енергия е сравнително чиста. ядрените централи са единствения начин за задоволяване на нараствщите енергийни потребности. Възобновяемите и алтернативни източни дават скъпа и малко по количество енергия. така че колкото по-бързо построим втори аец - толкова по-добре.

А без ядрена централа какво ставаме? Свободни като собственици на петролни кладенци?

За какво ни е белене след като и сега плащаме тока три пъти по-скъпо отколкото излиза от Козлодуй

Скоро четох статистика колко хора има изперкали,а колко тепърва не се знае,не са там където трябва.Така че верижната реакция от газ е красива гледка за горепосочените.

Аха може само да си го помахва.Еко и неговият маршрут и оттатък Китай все аха-ъха и все в тенджерата бърка.Да поясня за тенджерата- от празна глава нищо умно не излиза, затова всичкото им което е от там ,не го желаем.

Първо бих искал да те питам бил ли с поне в една АЕЦ? Второ, колко типа реактори познаваш конструктивно и ясни ли са ти разликите между тях? И ако си в час с тези 2 неща може да поспориме колко опасни били някои АЕЦ само защото са правени от руснаци или българи и колко безопасни са правените от други специалисти. Ако си направиш труда и сам да си наравиш една статистика ще установиш ,че доста повече са реакторите са извън Русия и бившия соц.лагер. ( а някой твърдеше ,че тези централи са измишльотина на СССР). НО ще установиш ,че в цял сват реакторите от тип ВВЕР са най стабилните. Чернобил е съсвем друг тип и най-после го проумейте. Много по-близък тип до черноблският са реакторите на румунската АЕЦ Черна вода и това са едни от технологично най-опасните реактори. В Англия също се експлоатират доста по-опасни реактори от тези в АЕЦ Козлодуй (ВВЕР) и бъдещите евентуално в Белене. Има международна скала за събитията ,която оценява кога, какво се е случило във всички АЕЦ по света.Може официално да проверите къде, кога, какво е ставало със всяка съществуваща АЕЦ и ще установите доста интересни неща. (Но пресата знае само Чернобил). Друго за което малко се знае от хората е кой какъв пазарен дял дължи в света. Ще се изнедадате как американци и руснаци рабтят съвместно докато тук българи се плюят едни други защото едните защитават руснаците, а другите американците.

Не забравяйте,че у нас върви бърза газификация на градове и села.Ще ни трябва все по-малко ток.Имаме екологично чисти геотермални(минералн енергията им не се използава.Ако закъсаме ще внесем ток от Румъния в краен случай.Във всички книги,издадени преди 1989 г.пише,че атомната енергия е открита на Запад, но първата АЕЦ била съветска.Нека видим какво ще стане с АЕЦ в Германия и Франция.Може да ги закрият.Да изчакаме 5-6 години,а тогава повече ток едва ли ще ни трябва.

HEI SPLESKANI PACI! KATO POSTROIME AEC SMIATETE LI CHE TOKA VI STE POEVTINEE IURODI NEBESNI? NE SAMO CHE NEMA DA POEVTINEE AMI I STE E PO-SKUP ZA DA SE IZPLATI AEC. DGD NOVITE AEC. HPP FOREVER!

Укротете екоталибаните!!!

В момента в който АЕЦ Белене бъде пусната в експлоатация, комшиите ни ще са минали на алтернативни източници на енергия. А ние ербапите ще имаме евтина енергия която няма да ни стимулира дори да пестим. Е, не знам колко ще е евтина щото новия АЕЦ трябва да се изплати, а съм сигурен че за него ще идат пари колкото за поне 2 такива АЕЦ-а. След 10-тина години, запасите на уран ще понамалеят застрашително и съответно цената му ще се вдигне рязко. Тогава ще спрем всичкото АЕЦ и ще започнем работа по съхраняване на отработеното ядрено гориво. Междувременно се надявам да не мутираме дотогава, щото едно земетресенийце или човешка грешчица може да ни направи по-красиви. Бъдете здрави и красиви!

Относно питането какво ще стане ако се дигне цената на ядреното гориво. --- Иран ще за почне да пройзвезда и ще спадне.. но това не е точно. Просто ще се вдигне цената на електричеството в световен мащаб. ФРАНЦИЯ ИМА 59 РЕАКТОРА - така че споко ЧЕЗ Подписа договора за финансиране на строеж на 2 реактора на РУМЪНСКАТА АТОМНА ЦЕНТРАЛА ЧЕРНАВОДА/на устието на дунав/ Ако грамне тази ние си отиваме... защо да нямаме своя. вероятността да е по лоща от румънската не е голяма. Имаме повече опит от тях в тази област. защо реакторите не са японски или кандаски а руски.... еми защото с такива можем да работим, защото канадските работят с тежка вода което е савсем друг тип реактор. И ЗАщОТО ТЕЗИ РУСКИ РЕАКТОРИ НЕ СА ГРАФИТЕНИ КАТО ТЕЗИ В ЧЕРНОБИЛ. Последн което искам да каза е следното. Тока се дигна с 20% тази година за фирми и 15% за домакинства. ХЛЯБА СЕ ПЕЧЕ НА ТОК и хляба се дигна 20% България ще има 10% инфлация тази година и вярваите ми няколко процента е заради новите цени на тока. Него разбирате това обаче тук във форума. Всяка фирма пройзвежда на ток никой неработи на дърва и пара...

Ама никаква земетръсна опасност няма в Белене!?!?!? Само,ч аз съм възрастен човек и много добре помня 4.март 1977 година,21.15 часа! Тогава в Свищов загинаха над 120 човека.Ама Белене не е Свищов ,така,че споко. Уж де!

горкичката радий ти учила ли си някога физика и въобще имаш ли някъква обща култура по въпроса та говориш за две централи на малка площ и поради това наднормено отделяне на радиация

Имам едни сънотворни за теб - мисля, че имаш нужда (ВВЕР440 по 2 пъти или ВВЕР1000 наведнъж)!:)))

На теб трябва ли да ти се разтълкува истината че,това не са българи,но не в поетичен смисъл.А, като самосъзнание с други граници и въжделения.

Аз съм от Свищов!Земетресениет през 1977г беше с епицентър Вранча/Румъния/ Ако стане такова, най-напред ще пострада румънската АЕЦ.Какво мисли Грийн Пийс за това да сте чули?Няма и да чуете! Мислете момичета и момчета! Страна която има развита енергетика и тежка промишленост има най-важнота независимост и тежест макар и само донякъде!Страна която шие на ишлеме и основната част от хората са обслужващ персонал не я чака нищо добро! Няма вечни приятели има национални интереси и национални предатели!

Тази новина е вече почти на 30 лазарника - не случайно точно площадката за АЕЦ 2 е избрана ТОЧНО ТАМ!

При други обстоятелства бих подкрепил строежа на Белене, ама като знам в нашите централи каква е далавера и как се източват пари, това значи да си построим още едно гнездо на корупция, подобно на НЕК и пак да плащаме скьп ток.

ааа еколозите и тям подобни екотерористи да ходят в гората да пасат трева, да спят под дръвчетата и да водят екосъобразен живот. аз искам да ми е топло и светло. екоговедата освен да са анти- на всяко начинание друго не знаят. тук прелитат птички , там пасат сърнички, незнамкъде си минавали мечки - айде осъзнайте се най накрая и стига сте виждали само апокалипсис.

Защото не съм сляпа и животът много ми е дал,само ще кажа.Нека Румънците редовно тренират бързи-смели-сръчни ,как да закопчават коланите.Защото са на пързалка,защото сте много малки, и не знаете как диша атмосферата.Те за това,да не ви дишат бизнесът,и много-много на далеко.

До (Моят прякор е Миташки (23.11.2007 г. 14:10ч.), Не лъжи и демагогствай правителствен пъдпъдък! Козлодуй не бе затворена от външни сили, а ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОДАЖНИ УПРАВЛЯВАЩИ!!! Първа НаТка от СДС подписа меморандум за затваряне на блока, след което тройката Сакса/ Паси/Куневица-Пръмов взеха еднолично решение, без да питат народа си за затваряне на Казлодуй поради факта, че решиха да строят нова Белене заради КОМИСИОННИТЕ, а Офчаров ко изпълни и продължи тяхната политика. Защото от затваряне на стара централа комисионни не с взимат, но от строителство на нова - се взимат! Питайте Офчаров защо избра руския изпълнител?- заради това, че му е дал най-големи комисионни за неговия, на партията му и коалицията му, джоб и понеже му разкриха намеренията, взе, че се смени с невменяемия П.Димитров, за да му провежда същата политика. Комисионните са култова политика на последните 3 правителства. ЕС не затваря атомни централи, нито пък има страна в Европа и Света на която насила е затворена атомната централа-НЯМА ТАКАВА СТРАНА! Финландия има същия тип като нашата Козлодуй руска атомна централа - Ловиза, малко преди влизането на Финландия в ЕС, 1992 г. някой французин се опита да проговори срещу тяхната централа, но финландците го смляха. Сами си проектираха и поставиха защитата на централата си, същата защита са поставили съвместно със Сименс блоковете на нашата Козлодуй. после продадоха на руснаците защитата, поставиха съвместно с тях защита на всички атомни централи на руска територия до общата им 1000 кщм граница, и така с един куршум- два заека. До ден днешен никоя повече не е отворил дума на финландците с искане да бъде затворена тяхната централна Ловиза, работи си необезпокоявано! НО, финландците няма продажни правителства като българското?! И не могат да имат, защото в страната им цари истински политически морал, законно ст, антикорупция, и ред и истински, политически морал на управляващите им и работа само в името на целокупния обществен! Атомната енергетика НЕ прави независимостта на държавата, А САМО НЕЗАВИСИМ И ДЪРЖАВЕН СЕКТОР- ЕНЕРГЕТИКА ПРАВИ НЕЗАВИСИМОСТТА НА ДЪРЖАВАТА! За строителството на Белене, България взима ДЪРЖАВЕН ГАРАНТИРАН ЗАЕМ ОТ 4 МИЛИАРДА ЕВРО, С ЛИХВИТЕ ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ВЪРНАТ НА 8 МИЛИАРДА.Това право НОВ ДЪРЖАВЕН ГАРАНТИРАН ДЪЛГ и той ще бъде изплащан от целия български народ. При банкрутирала държава България сега, който инвеститор даде тези пари за Белене, той ще стане ПРИТЕЖАТЕЛ НА СЕКТОР ЕНЕРГЕТИКА, ЩЕ ДИКТУВА ВЪНШНАТА И ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА НА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ, ЩЕ ДИКТУВА ЦЕНИТЕ НА ТОКА! Няма държава в Европа сега, която да строи атомна централа СЪС ЗАЕМ! Не, който сега строи атомна централа, строи СЪС СОБСТВЕНИ ПАРИ. Румъния сега строи с пари на Франция и собственост на Франция, Финландия строи атомна централа СЪС СОБСТВЕНИ ПАРИ на своя едър бизнес, защото е богата държава! България на този етап, с разбита икономика ,нисък жизнен стандарт НЯМА НУЖДА ОТ НОВА АТОМНА ЦЕНТРАЛА БЕЛЕНЕ , А ИМА НУЖДА ОТ ПОВТОРНО ОТВАРЯНЕ НА ВСИЧКИ БЛОКОВЕ НА КОЗЛОДУЙ И ИЗПОЛЗВАНЕ ЦЕНТРАЛАТА ДОКРАЙ НЕЙНИТЕ ЕКСПЛОТАЦИОННИ СРОКОВЕ- 2012 г за 1 и 2 блок и 2018 г. за 3 и4 блок! А Белене да се построи по-късно, когато България има собствени пари! Да те питам пъдпъдък- сигурно ти е известно, че една нова централа се строи 10 години, какво ще прави през тези години България без ток, след като е затворила Козлодуй??? със свещи ли ще работи икономиката й! И сигурно цената на тока й за промишлени и битови цели ще стане най-високия в света, с най-бедното население на Европа? Тези въпроси задал ли си си ги ? Нещастни пъдпъдъци и суфльори на продажните български управляващи, майцепредатели и отцеругатели!

Да пускат 4 и 5 реактор на Козлодуй и да не лижат на чужди интереси, щото и $200 за барел петрол ще им е малко!!!!!!

Румен И. , и когато руснаците кажат - вдигаме цената на отработеното гориво /ядрения боклук/ съц 100-150% или колкото си поискат, къде отиват сметките? А това даже реално може да стане - справка - Газпром - цени на газ!!! Как може да се натискате да сте енергийно зависими???

Прочетох това мнение и се хванах за главата.. Повече глупости на толкова малко място и журналист не би могъл да напише.. Влез в правия път момче/момиче .. седни попрочети малко пък после давай акъл и коментирай ... атомните електроцентрали измислени от Русия.. що за глупост е това бе чадо... първата АЕЦ е американска говедо ... първата тежка авария също е американска ..., но тежки аварии и с ТЕЦ стават .. ВЕЦ разрушават околната среда по много по безапелативен начин (ТЕЦ съЩо) вятърните електроцентрали са вятър работа както и слънчевите батерии .. поне на този етап... АЕЦ за момента си единствения доствчик на ЕВТИНА и подчертавам СИГУРНА електро енергия... Чернобил е бил грешка... човешкия фактор ненапоследно място е изиграл лоша шега тогава... той не трябва да бъде забравен, но следва ли това че този пример трябва да ни е винаги в очите??? Та атомната енергетика по принцип е икономически изгодна... може да бъде направена значително по-чиста и безопастна и определено има бъдеще... за сведение Америка и Франция вече свалиха мораториумите на ядрените си програми... Германия тепърва ще осъзнава нуждата от нови мощности... Колкото до избора на Белене за строителна площадка не смятам че избора е бекрайно добър.. там не съществува инфраструктура, която да отговаря на нуждите на един нов АЕЦ... за това колко е сеизмично стабилна не съм специалист... но съм чувал за земетресенията в Свищов и Стражица... Свищов е на 20км от Белене... Разбира се има и противоземетръсно строителство... но в България не бих се предоверил в този случай.... Определено бих предпочел да бъде направена още веднъж оценка за това дали мястото е избрано добре.. Според мен построяването на 7ми и 8ми блок на сега същвствуващата АЕЦ е значително по-изгодно от икономическа гледна точка... Също така не съм убеден доколко снабдяването на новата АЕЦ с руски реактори е добра идея... руското влияние над икономиката ни ще нарасне осезаемо при това положение...

Генералния въпрос, който трябва да си зададем е: Имаме ли нужда от нови 2000 MW или е по-добре да се осъвършенстват съществуващите енерго-мощности? Наскоро прочетох някъде че изхабяваме около 8 (ОСЕМ) ПЪТИ!!! повече енергия за произвеждането на 1-ца продукт отколкото един европеец!!!!! Други въпрос е защо пък точно руски реактор? Защо да не се проведе конкурс с участие на японски, американски и европейски фирми? Най-добре ще бъде ако си разнообразим (диверсифицираме) доставките и технологиите.

Прочетох това мнение и се хванах за главата.. Повече глупости на толкова малко място и журналист не би могъл да напише.. Влез в правия път момче/момиче .. седни попрочети малко пък после давай акъл и коментирай ... атомните електроцентрали измислени от Русия.. що за глупост е това бе чадо... първата АЕЦ е американска говедо ... първата тежка авария също е американска ..., но тежки аварии и с ТЕЦ стават .. ВЕЦ разрушават околната среда по много по безапелативен начин (ТЕЦ съЩо) вятърните електроцентрали са вятър работа както и слънчевите батерии .. поне на този етап... АЕЦ за момента си единствения доствчик на ЕВТИНА и подчертавам СИГУРНА електро енергия... Чернобил е бил грешка... човешкия фактор ненапоследно място е изиграл лоша шега тогава... той не трябва да бъде забравен, но следва ли това че този пример трябва да ни е винаги в очите??? Та атомната енергетика по принцип е икономически изгодна... може да бъде направена значително по-чиста и безопастна и определено има бъдеще... за сведение Америка и Франция вече свалиха мораториумите на ядрените си програми... Германия тепърва ще осъзнава нуждата от нови мощности... Колкото до избора на Белене за строителна площадка не смятам че избора е бекрайно добър.. там не съществува инфраструктура, която да отговаря на нуждите на един нов АЕЦ... за това колко е сеизмично стабилна не съм специалист... но съм чувал за земетресенията в Свищов и Стражица... Свищов е на 20км от Белене... Разбира се има и противоземетръсно строителство... но в България не бих се предоверил в този случай.... Определено бих предпочел да бъде направена още веднъж оценка за това дали мястото е избрано добре.. Според мен построяването на 7ми и 8ми блок на сега същвствуващата АЕЦ е значително по-изгодно от икономическа гледна точка... Също така не съм убеден доколко снабдяването на новата АЕЦ с руски реактори е добра идея... руското влияние над икономиката ни ще нарасне осезаемо при това положение...

Белене е не само екологичен проблем, но част от разни геостратегически сьображения, които в контекста на Бьлгария, Балканите, Близкия Изток и Европа са толкова дьлги и преплетени, че стигат чак до Китай. За какво да ги разглеждам след като никой няма да ги прочете.

Ти да не завиждаш? Може би ти се иска Свилен Чичев да те лашка тебе.

Малко сметки. Белене ще пройзвежда 2000 Mw/h. В една година има 365х248760 часа. Централа от този тип работи на около 90% понеже има смяна на гориво и ремонти значи 8000 часа на година и произвежда 8000x200016 000 000 MW за една година. Цената на един MW/h в момента е около 58EUR/MWh (http://www.eex.com/ ще има приходи от 16000000х58 928 000 000EUR на година. / Говоря за приход не за печалба/ Ако спестим тока от Енергоспестяващи лампи както предлагат някой тук във форума то една лампа от 20вата свети като една от 100вата и пести 80 вата. 1 мегават има 1000 киловата или 1000х1000 вата Белене ще пройзвежда 16 000 000 Мегавата на година или 16 000 000 000 000 вата на година. Ако пестим по 80 вата от крушка ..... уф не ми се смята вече просто е глупава сметка колко крушки трябва да се подменят който да светят 8 часа на ден и понеже живота на централата е 30години а на крушката година и половина ако свети всеки ден то...... Смятайте преди да говорите за спестяване от Лампи . Относно земетресенията в Япония има 53 атомни реактора (http://www.japannuc специалистите /след затварянето на 4 блока от АЕЦ има много от тях с 20 годишен опит. Относно Георги Касчиев - този е идиот

Радий, то накрая всеки умира, независимо дали има рак или не...

Първия успешен експеримент за ядрено делене е проведен през 1938 в Берлин от Немските физици Ото Хан(Otto Hahn), Лизе Майтнер(Lise Meitner) и Фриц Щрасман(Fritz Strassmann). Първ реактор, Chicago Pile-1, достига критичната точка на 2 декември 1942 като част от Проекта Манхатън. За пръв път електричество е генерирано на 20 декември 1951 в експерименталната станция EBR-I близо до Арко, Айдахо, с начален капацитет от 100 кВ. Този реактор е и първият, който частично се разтопи през 1955. И чак след тези работи идва АЕЦ на СССР. Ама е по лесно да се плюе нещо ей така щото е руско. Аколко АЕЦ им ав САЩ, ФРАНЦИЯ, ЯПОНИЯ , АНГЛИЯ ?! Това, че другите не са успяли да обогатяват горивото като руснаците и на американците им се налага да купуват обогатено гориво от Русия не е проблемна руснаците. И що като е бомба със закъснител една АЕЦ тези развити страни не се отказват от тях? Може би ние сме по развити?! Както и от Швеция и Финландия, може би?!

Истината е много проста: Тези еколози да кайат открито кой ги финансира. Откуде имат тези минзухарени облекла. Всичко това да се публикува в пресата и след това народния съд да си свърши работата.

До Радий Най безпереспективното на ядрената енергия е това, че няма алтернатива. Целия коментар е като проповед на евангелист :) Гръмването на Чернобил е поредица от човешки грешки и няма нищо общо с техниката. В прибалтика (ЕС) все още работи централа от този тип и ще затварят поетапно чак до 2014. А нашите реактори от Козлодуй, които са от друг тип са затворени единствено от нашенско подлизурство и политически натиск най-вече от страна на Франция (разбирай Румъния) и Австрия. Най безопасни са ВЕЦ , а най-опасни са ТЕЦ-овете заради емисиите на въглеродни оксиди и значителната радиоактивност !!! на сгуроотвалите им,

до -))14.34 '-Да брато,ама тая централа в Белене няма да я строят и да я експлоатират японци.Та за това леко,ама съвсем лекичко сме попритеснени.

Ako poglednem realno, tova koeto ni interesuva vsichki nas-potrebitelite e cenata na toka. Tia ne zavisi ot AEC Belene, tia se opredelia ot durgavniat regulator osnovno, koito e zavisim ot drugi interesi, niama pazaren princip. Golemiat vupros v Bulgaria e, koi firmi shte gi postroiat i koi firmi sled tova shte zastanat na vhoda i na izhoda. Zatova az ne sum suglasen da se stroi AEC Belene, zashtoto shte se plashtat ogromni sumi ot durgavnia biudjet za lichnia interes na opredeleni grupi. Kolko e pechalbata na AEC Kozludui za tri godini nazad? Kakva e vuzvrashtaemostta na investiciata i kakva e garanciata che shte e za potrebitelite, za da se interesuvame ot sebestoinostta na proizvodstvoto na elektroenergia finansirana ot durgavnia biudjet, suotvetno ot danucite na vsichki nas ? :)))

Ako poglednem realno, tova koeto ni interesuva vsichki nas-potrebitelite e cenata na toka. Tia ne zavisi ot AEC Belene, tia se opredelia ot durgavniat regulator osnovno, koito e zavisim ot drugi interesi, niama pazaren princip. Golemiat vupros v Bulgaria e, koi firmi shte gi postroiat i koi firmi sled tova shte zastanat na vhoda i na izhoda. Zatova az ne sum suglasen da se stroi AEC Belene, zashtoto shte se plashtat ogromni sumi ot durgavnia biudjet za lichnia interes na opredeleni grupi. Kolko e pechalbata na AEC Kozludui za tri godini nazad? Kakva e vuzvrashtaemostta na investiciata i kakva e garanciata che shte e za potrebitelite, za da se interesuvame ot sebestoinostta na proizvodstvoto na elektroenergia finansirana ot durgavnia biudjet, suotvetno ot danucite na vsichki nas ? :)))

Аман от измислени природозащитници. Н ще ми каже ли защо Гриин Пиис подкрепят изсичането на горите на Булгария и бетонирането на плажовете, а се месят в неща, които нищо не разбират. Реакторите от този тип са безопасни и просто спират при земетресение от определена степен нагоре. Япония дето се люшка през ден от земетресения има няколко ядрени централи. Гриин Пиис да се заемат с централата в Черна вода защото тя е с реактори тип Канду, които са теоретично опасни. Държавата да се вземе в ръце и да съди въпросната персона за държавна измяна по бързата процедура

АЕЦ Белене да не се строи.Че залагаме бомба със закъснител.Май ще имаме българска Хирошима.Много е опасно.Не мога дори спокойно да спя.Като си помисля вечер-кога ли ще гръмне Козлодуй?Руските технологии са под съмнение.Знаете какво стана с Чернобил нали?Нямаме нито пари,нито специалисти за АЕЦ.Отдавна емигрираха на запад.Сега тока ни стига.Трябва да се въведат енргоспестяващи лампи навсякъде.Да се направят ветрени и слънчеви централи.Те ще дават ток без пари.Атомните централи са пред закриване в цял свят.Атомната енергия се оказа безперспективна,път в задънена улица.Атомните централи ги измисли бившият Съветски съюз.Те от самото начало нямаха никакво бъдеще. Само гълтаха купища пари.Нямат никаква ефективност и са крайно опасни.Като буре с барут.Да излезем на масови протести срещу решението на министрите да изградят атомна бомба в Белене.При две атомни централи в една малка държава се появява наднормено отделяне на радиация в атмосферата,водата и под земята.За 10-15 години половината българи ще мутират,заболеят от рак.И накрая ще умрат.Мислите ли за децата си?

Редно е да се споменат имената на експертите от БАН. В бъдеще тези хора ще носят отговорност за направените заключения. Времето на колективната отговорност отмина. Това е въпрос , който засяга всички българи.

Da-a-a, yadrenoto loby vse pak uspya. Navremeto g-n Sach....ki bukvalno me karashe da podgotvia i da podpisha doklad , v kojto se kazva (tova e zaklyuchenieto na koeto toj nastoiavashe) , che seismichniyat risk v rajona na AEC Belene e malak. I tova sreshtu 400 leva, ... koito za edin beden uchen ot BAN si biaha mnogo pari. AZ OBACHE OTKAZAH ! Sega yavno sa namerili naj-posle niakoj drug za tazi rabota !